Изложба "Епохата на цар Фердинанд I. Завръщането на България в Европа" се открива днес в Народната библиотека

Изложбата "Епохата на цар Фердинанд I. Завръщането на България в Европа”, посветена на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Република България ще бъде открита днес в 17 часа в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий”, съобщиха от Министерство на културата. Тогава ще бъде представен официално за първи път и албум, който носи нейното име и също е посветен на паметния юбилей.

Албумът и изложбата, създадени и посветени на бележитата годишнина, включват статии на проф. Андрей Пантев и на и.д. директора на Природонаучния музей ст.н.с. д-р Алекси Попов, както и 40 табла, илюстриращи българското обществено развитие от епохата на цар Фердинанд І Български и дейността му като природолюбител и учен. Автори – съставители са Светла Костова и Илияна Паскова от Държавна агенция "Архиви”, преводачи – Невяна Царева и Сашка Жечева. Графичният дизайн на албума и изложбата са дело на художника Цвятко Остоич.

След представянето си у нас проектът ще продължи към европейските градове. Той отразява историческите факти от пътя на България към Европа и голяма заслуга за модернизацията и европеизацията на България на цар Фердинанд І.

На 15 октомври 2008 г. в музея "Св. Антон”- Банска Щявница -Словакия, където е живял цар Фердинанд І след абдикирането, ще бъде представена документалната изложба с албума, а художествената изложба "Градините на Фердинанд” ще бъде открита на 16 октомври 2008 г. в Българския културен институт в Братислава.

В началото на 2009 г. проектът ще гостува във Виена, където е роден Фердинанд І и в гр. Кобург, където завършва жизненият му път.

Сподели в: