Изложба Енергия и диалог на Деля Чаушева

От 4 до 20 април 2008 г. галерия “Ракурси” представя  изложба на Деля Чаушева – едно от ярките имена в съвременното българско изкуство. Тя завършва Краковската художествена академия “Ян Матейко” през 1993 година, специалност „Живопис“ в ателието на  Йежи Новошелски и  втора специалност  „Графика“ при проф. Вейман и проф. Бунш.
След завръщането си в България, се включва активно в художествения ни живот.  Взема участие в националните изложби „Трафик”, „Рисунка и малка пластика, и „Приятели на морето”, в  биеналетата за съвременно българско изкуство в Бургас и на  малките форми в  Плевен, в изложбите „Трансформация на пространството”,  „Лични митологии”, в Международно триенале на графиката. Участва в представителни за българското изкуство изложби в Полша, Германия, Словакия, Холандия, Тайван. Има над десет самостоятелни изложби живопис, графика и рисунка в София, Варна, Велико Търново, Краков, Париж. Носителка е на първа награда от изложбата „Среща на млади краковски художници”, Мишленице, Полша /1994/ и на  диплом от VІ Международно  биенале на графиката и рисунката, Музей за изящни изкуства, Тайпе, Тайван /1993/. Нейни творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Полша, Германия, Япония и САЩ.  Тя е единствената българска художничка, поканена от селекционното жури на Международното биенале на изкуствата в Пекин да представи своя работа на  този престижен форум, чийто поредно издание  ще се състои по време на Олимпийските игри през  лятото тази година.
Живописните платна и рисунките, които Деля Чаушева показва в сегашната си изложба, са обединени от заглавието «Енергия и диалог». Две абстрактни понятия, пресъздадени  също с абстрактни средства. Цветовете са енергията, а диалогът е пространството,  към което те неизменно се стремят. За да го нарушат, да го завладеят, да го променят. Да създадат един нов свят от изцяло пластичен порядък. В този свят, който никога не е бил изкушаван от сюжета, абстракцията се свързва с монументалността, а въображаемото с поетичното. Това го прави необикновен и завладяващ.

Сподели в: