Изложба "Екс" ще бъде открита в София

Изложба "Екс" ще бъде открита на 10 юли 2008 г. в софийската галерия "Дебют" (бул."В. Левски" 62). Това е един проект за съвместна изложба – живопис, графика, рисунки на Явора Петрова, Ралица Игнатова и Катерина Мушанова

“Екс” е звукосъчетание, което безотказно ни подканя към активност. Някакъв особен вид активност – не-пресметната, не-функционална, не-целесъобразна.

"Екс”-ът винаги отключва някакъв потискан вътрешен инстинкт да направим нещо, ей така… Някакво бягство и неудържимо желание да изпием чашата до дъно. И да видим какво ще се случи. Обикновено се случват неща не съвсем редни, не дотам безопасни и по правило безразсъдни. С екс започват агресивни думи като екстремно, ексклузивно, ексцентрично, експериментално, експресивно – така експлоатирани от съвременния подреден, пресметнат и вечно бягащ от скуката човек. Човекът, от когото Интернет отне всичките чудеса на света, за да ги натика в компютъра, потърси екс-центрично убежище в екс-тремните спортове, в секса, в екс-клузивните преживявания. Разми границите между реално и реалити. И, за да компенсира "загубите в превода” между реално и виртуално, превърна неупотребената си свобода в  задъхано екс-живеене на повърхността. Да живееш на екс, все по-настойчиво, се превръща във формула, модус, житейска философия – лайфстайл.

Явора Петрова, Ралица Игнатова и Катерина Мушанова 
са художнички, които стоят извън истеричната задъханост и чалгавост на днешния ден. Те са авторки, които съхраняват, всяка по свой начин, носталгичната екзистенциалност на едно по-бавно време. Емигрират в своята вътрешно-душевна провинция, където рисуват.

Този проект за съвместна изложба – рисунки се опитва да им зададе общ екс-контекст. Да ги провокира и да ги насочи към осмисляне и визуализиране  на "Екс”-концепта и като човешко поведение, и като мисъл, и като емоция…

Куратор – Мария Ландова.
Изложбата ще продължи до 30 юли 2008 г.

Сподели в: