Изложба "Еволюция, форми на свобода"

На 14 октомври в Галерия „Райко Алексиев”, ул. „Раковска” 125, ще бъде открита изложбата "Еволюция, форми на свобода". Това е мултидисциплинарен проект по случай 80-годишнината от рождението на Любомир Йорданов (1934-2012). Изложбата ще продължи до 31 октомври.

Автори: Любомир Йорданов 1934 – 2012, Здравка Олекова, Даниела Йорданова , Стефан Йорданов

Какво е да бъдеш свободен днес?
Всеки има в съзнанието си едно усещане и може би един конкретен образ на свободата.
Проектът „ЕВОЛЮЦИЯ, форми на свобода” ще даде възможност на публиката да преоткрие безграничната сила на творческата фантазия и човешкото въображение което е едно пространство за свобода.

Един от най важните и актуални проблеми на съвремието ни е стойноста на личната свобода(физичеса, икономическа, политическа и естетическа) . Проекът  представлява творчески диалог между четирима художници и членове на фамилията Йорданови. С творби от различни жанрове – графика, керамична пластика, живописи инсталация всеки автор предлага търсения по темата за свободата като мотор за непрестанното човешко движение и еволюция.

Любомир ЙОРДАНОВ /1934-2012/. Движение (графика)
Авторът е представен с богата селекция от литографии, която включва емблематични образи от различни творчески периоди и циклите „Антична земя”, „Разговор с безкрая”, „Поетична”, „Антивоенна”.

Здравка ОЛЕКОВА. Освобождаване на форма и материя (керамична пластика)

Даниела ЙОРДАНОВА. Connect@свобода (инсталация, живопис) 2014

Стефан ЙОРДАНОВ. Камуфлажни тела (инсталация, живопис) 2014 

Стефан ЙОРДАНОВ и Даниела ЙОРДАНОВА. Пегас на светлината
(светлинна склуптура, алуминий, осветителни елементи технология ЛЕД) 2014

Проектът  е реализиран с партньорство на фирмата PHILIPS, България

Сподели в: