Изложба „Дървопластика”, Ден на занаятите и Дни на Чикаго на Art Space 29 юни – 5 юли

Изложба „Дървопластика”, Ден на занаятите, Дни на Чикаго и „София-Чикаго блус маратон” с Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд на ART Space от 29 юни до 5 юли 2012 г. (лятна сцена до НДК, София).

На Петровден, деня на занаятите, на ART Space ще бъде открита изложба „Дървопластика”. От 29 юни до 6 юли ще могат да бъдат видени превъплътените в дърво арт усещания на Боян Александров, магистър по дърворезба, художник и преподавател.

В 5 работилници на пет различни занаята ще могат да се включат всички желаещи да се върнат към естествените материали и старите традиции. Ще ухае на дърво, глина, кожа и вълна… За всички изкушени да опитат какво е да следваш жилите на дървото, Боян Александров и Катерина Бурова са приготвили длета и ценни съвети. Образци на овчарската, бароковата и ажурната дърворезба ще бъдат изложени за вдъхновение на начинаещите. Технологии, запазени още от прабългарите ще покаже потомственият майстор Мариета Недкова. Тя работи с кожа и изработва плъсти. Член е на Задругата на майсторите и на Занаятчийската камара. Плъстите са вид нетъкан текстил – наименованието идва от думата сплъстявам. Прабългарите са използвали технологията при направата на юрти, подложки за седла, подплатяване на дрехи. Това е сравнително лесен занаят, защото за него не са необходими специални инструменти. Освен плъсти Мариета ще покаже и как се гравира кожа и какво можем да изработим от нея.

Глина и цветове се претворяват в красиви форми в ръцете на Катерина Костадинова. За да разкрие пълната технология на това изкуство, Катерина е подготвила на ART Space пещ за глинени изделия.
Маказ, каракачка и канатица … са наименования на старите чипровски шарки. Как те да грейнат на тъкани бижута ще покажат на малки и големи сестри Чушкареви, пазителки на традициите от четири поколения. Когато тъкат не просто избират форми и цветове, а и втъкават смисъл. Маказ, означа ножица, но и пясъчен часовник. Каракачка е черноока булка. Канатица е крило, пеперуда и символ на вечния живот.
Mайсторите не само ще издадат тънкости на занаятите си, но и ще изработят, всеки със своите средства, логото на ART Space – от кожа, дърво, глина и плъсти.

На 30 юни Кен Московиц, съветник по обществените въпроси в Посолството на САЩ в България, ще открие на ART Space Дните на Чикаго в София.
Дните на Чикаго се организират от фондация “Приятели на Чикаго”, Столична община и Посолството на Съединените щати. Целта на събитието, което се провежда за втора поредна година в навечерието на 4 юли, националния празник на САЩ, е чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.
В кинопанорамата “Чикаго на американския екран” са включени четири филма, свързани колкото с Чикаго, толкова и с общочовешката жажда за общуване с идеи, които могат да променят живота ни. “Почивният ден на Ферис Бюлър” е всъщност един дискретен поглед към архитектурните шедьоври и естетизирането на градската среда. “Недосегаемите” може да се възприеме и като разказ за пътя, който трябва да се измине от бруталността на гангстерските години до духовните територии на чикагските галерии и музеи. “Доказателството” е зареден с почти митична интелектуална енергия, която прави разбираем факта, че Чикагският университет има най-много нобелови лауреати сред всички университети в света. В “Чикаго” е скрито намигане към всеки, който иска да научи повече за разкрепостяващото петолиние на музикалния живот в този фантастичен град. Признание в любов към Чикаго – така е нарекъл комедията си режисьорът Джон Хюз, който е и автор на сценария.
На 4 юли, по случай Деня на независимостта на САЩ, заместник-посланичката на САЩ Сюзън Сътън ще поздрави зрителите на ART Space, а от 20:00 часа всички са поканени на “София-Чикаго блус маратон” – концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд. Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е фронтмен на софийската рокгрупа Подуене блус бенд. Свири на китара, хармоника и барабани. Kитарист-блусар, певец и автор на песни, Васко Кръпката има неоценим принос в популяризирането на блус музиката в България.

Една съвсем нова инициатива ще започне на ART Space на 30 юни. Адресирана е към любителите на набиращото скорост велодвижение. Неговите привърженици ще имат възможност да се включат в един щур и зарибяващ проект – Семинар за градски велоактивности на сдружение Велоеволюция. Това първо по рода си обучение ще продължи и на следващия ден с теория и практика на Градското велосипедиране.

В програмата на ART Space може да видите още романтичната комедия „A dona dа historia”, в рамките на фестивала Tudo Brasil и прожекция на „Аве” на режисьора Константин Божанов.

ПРОГРАМА ART SPACE
29 юни – 5 юли 2012 г.

29 юни, петък
Петровден – ден на занаятите
17:00 Ч. Откриване на изложба „Дървопластика” на Боян Александров

17:00 Ч. Работилници Дърворезба, Кожарство, Плъсти, Тъкани бижута, Керамика и малка пластика – древни традиции и съвременни интерпретации на българските занаяти с майсторите Боян Александров, Катерина Бурова – КГБ, Мариета Недкова, Катерина Костадинова, Велика и Йоана Чушкареви.
Да направим заедно логото на ART Space от различни материали!

цена за участие в една работилница: 7 лв.
семеен билет за една работилница: 13 лв.
цена за участие във всички работилници: 15 лв.
семеен билет за всички работилници: 25 лв.
Фестивал Tudo Brasil представя:
21:30 ч. Родриго Санторо в романтичната комедия A DONA DА HISTORIA – 2004, 84 мин.
Режисьор: Даниел Фильо, с английски субтитри
вход свободен

30 юни, събота
11:00 ч. Семинар за градски велоактивности на сдружение Велоеволюция – първо по рода си обучение за градски велоактивисти.
По време на обучението ще се имате възможност да се запознаете с други “като вас”. Теми: градското велосипедиране на теория и на практика, създаване на брошура за безопасно придвижване с велосипед в града, замисляне на вело акция и получаване на знания и умения, за да се проведе наистина!
вход свободен

19:00 ч. Красавицата и звяра – куклена постановка на Театрално ателие “Шило”, 45 мин.
Режисьор: Анатолий Божинов
Участват: Анатолий Божинов и Варвара Панкова

„Красавицата и звяра” – една позната история, но пресъздадена с хумора и много комични ситуции. Разбира се между Звяра и останалите персонажи има конфликт, но сцените са по-скоро забавни, отколкото драматични. Спектакъл, който забавлява и деца и възрастни.
цена на билетите: 5лв.
семеен билет: 13 лв.
Дни на Чикаго
Откриване на Дните на Чикаго от Кен Московиц, съветник по обществените въпроси в Посолството на САЩ в България.
21:30 ч. ЧИКАГО – САЩ, 2002, 113 мин.
Режисьор: Роб Маршал
С участието на: Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Ричард Гиър.
Музикален филм, отличен с 6 награди „Оскар“ през 2002 г., включително за най-добър филм.
Една история за пътя към славата, скандалите и корупцията в Чикаго в епохата на джаза, скрито намигане към всеки, който иска да научи повече за разкрепостяващото петолиние на музикалния живот в този фантастичен град. Признание в любов към Чикаго е нарекъл комедията си режисьорът Джон Хюз, който е и автор на сценария.

Чаровният Ферис решава да пропусне един училищен ден и се отправя от предградието, където живее, към центъра на Чикаго в търсене на приключения. С него са приятелката му Слоан и Камерън, взел “назаем” червеното Ферари на баща си. Интелигентен хумор и Чикаго в цялата му красота.
вход свободен

1 юли, неделя
11:00 ч. Семинар за градски велоактивности на сдружение Велоеволюция
вход свободен
Дни на Чикаго
21:30 ч. НЕДОСЕГАЕМИТЕ – САЩ, 1987, 119 мин.
Режисьор: Браян Де Палма.
Участват: Кевин Костнър, Шон Конъри, Робърт Де Ниро, Анди Гарсия,

Разказ за пътя, който трябва да се измине от бруталността на гангстерските години до духовните територии на чикагските галерии и музеи.
Чикаго по времето на сухия режим е град на Ал Капоне – най-известният американски гангстер. Срешу мафиотския бос се изправя федералният агент Елиът Нес. Правилото за успех е само едно: стреляй бързо и стреляй първи.
вход свободен

2 юли, понеделник
Дни на Чикаго
21:30 ч. ДОКАЗАТЕЛСТВОТО – САЩ, 2005, 100 мин.
Режисьор: Джон Мадън.
Участват: Гуинет Полтроу, Антъни Хопкинс, Джейк Гиленхал

“Доказателството” е зареден с почти митична интелектуална енергия, която прави разбираем факта, че Чикагският университет има най-много нобелови лауреати сред всички университети в света.
Филмът ни разкрива причината за това чрез един екцентричен разказ за пътя, който професор от този университет трябва да измине, за да превърне лудостта в гениалност.
вход свободен

3 юли, вторник
Дни на Чикаго
21:30 ч. ПОЧИВНИЯТ ДЕН НА ФЕРИС БЮЛЪР – САЩ, 1986, 103 мин.
Режисьор: Джон Хюз
Участват: Матю Бродерик, Алан Рук и Миа Сара

Един дискретен поглед към архитектурните шедьоври и естетизирането на градската среда.
Признание в любов към Чикаго е нарекъл комедията си режисьорът Джон Хюз, който е и автор на сценария. Чаровният Ферис решава да пропусне един училищен ден и се отправя от предградието, където живее, към центъра на Чикаго в търсене на приключения. С него са приятелката му Слоан и Камерън, взел “назаем” червеното Ферари на баща си. Интелигентен хумор и Чикаго в цялата му красота.
вход свободен

4 юли, сряда
Дни на Чикаго
20:00 ч. Поздрав по случай Деня на независимостта на САЩ от Сюзън Сътън, заместник-посланик на САЩ в България
20:10 ч. София-Чикаго блус маратон – концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд
Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е фронтмен на софийската рокгрупа “Подуене блус бенд”. Свири на китара, хармоника и барабани. Kитарист-блусар, певец и автор на песни, Васко Кръпката има неоценим принос в популяризирането на блус музиката в България.

вход свободен

5 юли, четвъртък
21:30 ч. Анжела Недялкова и Ованес Торосян в АВЕ – България, 2011, 86 мин.
Режисьор: Константин Божанов

Докато пътува на автостоп от София към Русе, Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко ново прекачване по пътя Аве измисля нови истории за двамата, които разказва на спътниците им и с тях предизвиква все по-големи неприятности на Камен. Въвлечен без да иска в това приключение, Камен започва да се влюбва в неуловимата Аве.
цени на билетите: 5/3 лв.

*Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Още на Kafene.bg:

Стари български традиции, филми и театър в програмата на Art Space 22 – 28 юни

Концерт на Акага, творчески работилници и много хумор на Art Space 15 – 21 юни

Фотография, анимационно кино и театър в програмата на Art Space 08 – 14 юни

Art Space 2012 започва пред НДК

Сподели в: