Изложба Джаз икони“ в СГХГ“

От 7 – 30 март 2008 г. Софийска градска художествена галерия (ул. „Гурко” 1) се открива изложбата "Джаз икони" с участието на Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Христо Алексиев.

Проектът е посветен на големите имена в световния джаз. Сред портретуваните са: Каунт Бейзи, Елла Фицджералд, Кийт Джарет, Сара Воун, Елвин Джоунс, Стан Гец, Дайна Уошингтън, Ерик Долфи, Нина Симон, и др.

Тримата художници използват елементи от класическата рисунка, шаржа и плаката, като се облягат на принципи, залегнали в основите на съвременния графичен дизайн. Самите те са фенове на джаза и работят върху визията на различни музикални продукти.

Мария Зафиркова
(р. 1951) е известна като деликатен живописец и експериментатор в областта на материите. Нейните портрети се отличават с графична острота и премерен лиризъм. Димитър Трайчев (р. 1952) е не само много добър графичен дизайнер, плакатист и живописец, но и изкушен концептуалист. В силно-експресивните портрети той събира „образите на своя звуков иконостас”. Христо Алексиев (р. 1950) познаваме от многобройните му театрални плакати и характерни рисунки. В портретите на великите музиканти той показва специфичния си поглед към всеки отделен персонаж.

Изложбата „Моите джазови икони” е посветена на едно откритие – джазовата певица Радка Тонев (1952-1982). Тя изгражда своята музикална кариера в Осло и за краткия си творчески път успява да се утвърди като едно от най-известните и легендарни имена на съвременната джаз сцена. Всеки един от тримата художници представя портрет на певицата.

Откриването на изложбата е на 7 март (петък) 2008 г. от 18.00 ч.

Медиен партньор: Джаз ФМ радио

Сподели в: