Изложба Даскалиада“ в галерия „Дебют““

От 7-21 март 2008 г. в галерия "Дебют" (бул. "Васил Левски" 62, Художествената гимназия) можете да видите изложбата "Даскалиада" – живопис, скулптура, графика. В нея са включени творби Мирена Златева, Ива Владимирова, Мария Златанова, Дарина Цурева, Лилия Балева , Ирина Угринова, Георги Савов – Гофи. „Даскалиада” се открива за трети, пореден път.
Замислена като изложба на приятели и съмишленици, тя представлява своеобразен преглед на творчеството на Мирена Златева, Ива Владимирова, Мария Златанова, Дарина Цурева, Лилия Балева и Ирина Угринова – имена, вече познати както на специалистите, така и на широката публика.

Експозицията няма определена тема. Умишлено се избягва конкретна концепция, за да се акцентира върху творческото присъствие на всеки един художник. Единомислието, споделянето на възгледи и убеждения създава общата атмосфера на изложбата. Авторите са преподаватели в гимназията за приложни изкуства  „Свети Лука”. Новият  участник в тазгодишното издание на „Даскалиада” е Георги Савов – Гофи, преподавател в НУИИ „Илия Петров”.

 Всички смятат, че  едно училище по изкуствата, освен педагогическите си функции, може да бъде културно и духовно средище.  Добре е художникът – педагог  периодично да показва  личното си творчество.  „Даскалиада” се посреща с любопитство и симпатия от учениците в СХУПИ. Това е стимул изложбата  да се превърне в традиция. А защо не  съвместно с художниците – преподаватели  в НУИИ „ Илия Петров”.

Сподели в: