Изложба #ДайНаКирилица

На 28 май, от 19:00 ч. в betahaus София ще се открие изложбата #ДайНаКирилица. И стига с тази maimunitza. Тя е организира по повод 24 май.

За целта едни от най-добрите графични дизайнери Николай Ванчев, Евелина Георгиева-Браткова, Асен Петров и Иван Христов ще представят серия от постери, чиито обект са реални примери от употребата на “шльокавица”, цитати от известни български литературни и музикални произведения, както и техни лични послания, които ще бъдат изобразени паралелно на 6liokavicтa и на Кирилица.

Огромна част от българите, особено по-младото поколение, не използва родната си, Кирилска азбука, когато комуникира в дигиталното пространство, а и извън него. Не само в личната, но и в професионалната си кореспонденция, много българи поддържат употребата на т.нар. “шльокавица”, още известна и като “майнмуница” – смесица от латиснки букви и цифри, посредством които изразяват мисълта си.

Чрез изложбата #ДайНаКирилица, ще бъде показано визуалното превъзходство на Кирилиската азбука и ще се осмее “шльокавицата”. Целта е да бъде онагледена не само лесната и естествена четимост на български текст, написан на българска азбука, но и да покажем Кирилицата и нейните букви, като красиви и естетически форми, достойни за визуална адмирация.

Сподели в: