Изложба „Градът” на студенти от Следдипломния курс по фотография към ФЖМК

Културният център на СУ “Св. Климент Охридски” представя „Градът” – изложба на студентите от Следдипломния курс по фотография към ФЖМК за учебната 2009/2010.

„Градът” е пространство на неизбежното съжителство. В големия град всеки има своите мечти, гледна точка, претенции. Изкуството на фотографията от своето раждане, като че е осъдено да рефлектира върху градското битие – битието на гражданите в града и на града, поради или въпреки гражданите. Така се оформя жанра street photography.

Студентите от Следдипломния курс по фотография към ФЖМК за учебната 2009/2010, прегръщат темата за „градското” и поставят своите обективи между себе си и града. Шестимата млади автори избират да покажат града, без да налагат своята представа за него, в почти безстрастни фотографии, оставят гледащия сам да намери своя поглед, сякаш се намира на реалното място на заснемане и има възможност да пречупи това, което вижда през собственото си аз. Авторите споделят погледа си върху централни – типично градски места: площада пред НДК, Попа, моста на влюбените, Софийското метро и моловете, но и анонимни тайни кътчета, които се разкриват не на всеки: къщата с ангелите, квартална кръчма… Към късчетата София се прибавят тези от морето и Букурещ – чужди и толкова близки едновременно.

Лили Тренева

Мая Миндева

Николай Кръчмаров

Светлана Тончева

Петко Славов

Пламен Цветков

Селекция: ф.х. инж. Антоан Божинов – ръководител на курса

Официалното откриване на изложбата е днес (2-ри ноември 2010г.) от 18.30 часа.

Галерия Алма Матер, СУ “Св. Климент Охридски”, Ректорат, Северно крило, вход откъм ул. „Шипка”

Изложбата може да бъде видяна до 19 ноември включително.

Сподели в: