Изложба в София с шедьоври на Шагал, Дали и Пикасо

Откриха изложба  "Любовта и майсторите на 20-и век – Шагал, Дали, Пикасо, Матис" в галерия "Средец" в Министерство на културата
(бул. "Ал. Стамболийски", №17). 

Паното "LOVE" /"Любов"/ на Робърт Индиана е символ на изложбата, която се състои паралелно и в Музейната галерия за модерно изкуство (ул. "Оборище" № 10). Образът на най-прочутата творба на американския поп арт художник е създаден за коледна картичка през 1964 г. по поръчка на Музея за модерни изкуства – Ню Йорк. През 1973 г. същият символ е включен в осемцентовите пощенски марки на Американските пощенски служби, издадени в над 330-милионен тираж. С "LOVE" Индиана създава и пана, постери, скулптури. Думата e аранжирана така, че да се вмести в квадратна форма, със струпани букви, докосващи се една друга по начин, напомнящ физическа интимност, отбелязват организаторите. Паното "LOVE", което може да се види в галерия "Средец", е направено през 1998 г. в сътрудничество с известния майстор на текстилни пана Джон Гилберт и излиза в тираж от 300 броя в няколко различни комбинации от цветове.

На паралелната изложба ще бъдат представени работите на някои от най-големите майстори на 20-и в. – Пабло Пикасо, Марк Шагал, Анри Матис, Салвадор Дали и други. Ценителите и любителите на модерното изкуство ще могат да се запознаят с оригинални графични творби, създавани от художниците по различно време. Главна обединяваща линия в подбора им е необятната тема за любовта и образите, които я съпътстват.

Между работите са литографията "Любовници и червено слънце" на Шагал, офорти от еротичната серия на Пикасо, гравюри на Салвадор Дали. Творбите ще се продават от експертен екип на Музейната галерия за модерно изкуство.

Паралелната изложба ще продължи през целия месец на любовта – февруари. Куратор е Деница Атанасова – директор на Музейната галерия за модерно изкуство, а критик – Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия.

Сподели в: