Изложба в памет на Никола Гюзелев в НДК

Юбилейна изложба от снимки и афиши на Маестро Никола Гюзелев организират Националният дворец на културата (НДК) и Фондация “Никола Гюзелев” в рамките на голямото юбилейно честване в памет на рождението на големия български бас.
Изложбата ще бъде официално открита на 2 декември (петък) от 18:00 ч. и може да бъде разгледана всеки ден до 6 декември в Мраморно фоайе на Двореца. Експозицията предшества големия концерт “Рицарят на операта”, който ще събере на сцената на Зала 1 на НДК оперни звезди от Италия, Македония и България на 13 декември от 19:00 ч.
В НДК ще бъде представен и новият биографичен роман за Никола Гюзелев “Артистът, целунат от Бога” на издателство “Стефан Добрев”, чийто автор е Владимир Гаджев. Хилядите почитатели на Маестрото ще могат да видят и монография-албум “Рицарят на операта”, който е съвместно издание на Национален дарителски фонд “13 века България” и Фондация “Никола Гюзелев”, както и стихосбирката, посветена на Никола Гюзелев, “А душата знае” на Анна-Мария Гюзелева и издателство “Българки писател”, която е обогатена с картини на Никола Гюзелев.
Събитието се осъществява със съдействието на Италианския културен институт в София, фирма “Свилоза”-България и Асоциация “Артемидия”-Италия.

За Маестро Никола Гюзелев:

Никола Гюзелев е световноизвестно име, с което по света ценителите на музикалното изкуство​ свързват България​. Доктор хонорис кауза на БАН, Комендатор на Република Италия, носител на престижната награда „Златен Джузепе Верди” за постижения и принос в белкантото. Удостоен с най-високи отличия на България и Италия.
Роден е в Павликени на 17 август 1936 г. Почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст вече изпълнява главната роля в оперната постановка "Малкият цигулар” в родния си град. ​Тогава открива, ​че има и друга дарба – на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.​ ​Когато е на 15 г., веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да "замръзне". Монологът на Борис от операта "Борис Годунов” на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта.
Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония (​"Ла Скала" – Милано, "Реджо" – Парма, "Сан Карло" – Неапол, Виенскта държавна опера, „Дойче Опер“ – Берлин и Берлинската държавна опера, "Ковънт Гардън" – Лондон, "Гранд Опера" – Париж, "Болшой театър" – Москва, "Метрополитън опера” – Ню Йорк, Театро “Колон" в Буенос Айрес и много други​)​.

Сподели в: