Изложба в памет на Добри Добрев ще бъде открита в София

Изложба, посветена на 110 години от рождението на Добри Добрев (Старият), ще бъде открита в София на 24 ноември в галерия "Дебют" (Художествената гимназия) и ще продължи до 12 декември 2008 г.

Той е познат на широката публика предимно с пейзажите си, но в тази експозиция ще бъдат включени и портрети на негови колеги от годините му на преподавателска дейност в гимназията. В изложбата ще бъдат представени също творби на ученици от Художествената гимназия “Димитър Добрович”, гр. Сливен, които са лауреати на конкурса, носещ името на Добри Добрев – Анжела Терзиева, Антония Колева, Мартин Добрев, Михаела Зоева, Пламена Господинова, както и на Ива Добрева – Драгостинова – внучка на художника.

Честването на 110-годишнината на Добри Добрев ще продължи в СГХГ с голяма ретроспективна изложба от 20 декември до 18 януари 2009 г. Експозицията ще включва пейзажи, портрети, битови сцени и фигурални композиции от всички периоди на неговото творчество.

Добри Добрев
е роден на 21 декември 1898 г. в Сливен. През 1921 – 1925 г. следва живопис в Пражката художествена академия при видните чешки професори Якоб Обровски, Макс Пирнер, Макс Швабински и Войтех Хинайс. През 1923 – 1924 г. урежда в Сливен и в Пилзен първите си самостоятелни студентски изложби. През 1925 г. завършва Пражката художествена академия с почетна грамота. Посещава и изучава най-добрите европейски художествени галерии и музеи. Урежда  редица  самостоятелни изложби в Чехия, в Словакия и у нас. През 1942 г. участва в представителна българска изложба в Германия и в биеналето във Венеция. В периода 1946 – 1954 г. е секретар на групата на художниците в Сливен, а през 1954 – 1965 г. преподава в  Националната художествена гимназия в София.

Активно твори до края на дните си. Добри Добрев умира на 1 март 1973 г. в София. Посмъртно е удостоен с почетната награда на град Сливен за литература и изкуство на името на Добри Чинтулов.

Сподели в: