Изложба Вечният път“ в НХГ“

На 6 март (четвъртък) 2008 г. в Национална художествена галерия се откри изложбата “Вечният път” – 120 години от рождението на Борис Георгиев (1888-1962).

За първи път след 1988г. НХГ представя всеобхватно, с голяма ретроспективна изложба художникът Борис Георгиев от Варна, под емблематичното название “Вечният път”. Това е името на първата картина на автора постъпила във фонда на Националната галерия, картина която заема централно място в творчеството му с мистичния си идеализъм и дълбок символичен философски подтекст.

В експозицията на изложбата са включени общо 80 произведения от Борис Георгиев – 50 от България, от които 20 са от фонда на НХГ. Благодарение на г-жа Вирджиния Георгиев Джакомети (осиновена дъщеря на художника) за първи път на публиката,  ще бъдат показани 30 уникални творби от ранните и изключително ценни рисунки на Борис Георгиев. Те са от периода на обучението му в Баварската художествена академия в Мюнхен и от първите години на самостоятелната му практика в Трентинските Алпи. Ще бъдат показани и живописни и графични портрети от различни частни колекции. Като цяло експозицията обхваща най-важните теми и произведения от различните етапи в творчеството на Борис Георгиев и има приносен характер в своята пълнота, дава богат и разнообразен изследователски и визуален материал – от най-ранно запазения портрет на София Полковникова от 1908г. рисуван в Санкт Петербург(НХГ) до най-късния портрет на Катя, сестра на художника датиран 1958г. ( ателие колекция на Св. Русев).

Госпожа Вирджиния Георгиев Джакомети досега е дарила 23 от най-ценните творби на баща си на България – 10 на НХГ през 1976г. и 13 на Художествената галерия във Варна при именуването й на Борис Георгиев през 1999г.

Изложбата “Вечният път” е съпроводена с богат двуезичен каталог на издателство “Кибеа”, DVD прожекция с документални кадри и текстове за живота и изкуството на Борис Георгиев. Подготвя се и документален филм за автора в поредицата “Умно село” на БНТ и ВИП Медия.

Със съдействието на
: СГХГ, Художествена галерия – Варна, Стара Загора, Пловдив, Национален литературен музей, къща-музей “Петко и Пенчо Славейкови”, Национален културен институт, къща-музей “ Панчо Владигеров”, Ателие-колекция на Светлин Русев, Колекция на Вирджиния Георгиев Джакомети, Италия, Ротари клуб “Средец” и частни колекции.

Изложбата ще продължи до 6 април 2008 г.

Списък на илюстрациите: Вечният път – 1925., Аве натура – 1914г., Портрет на Алберт Айнщайн – 1928г., Рабиндранат Тагор – 1928г., Среща с парийте – 1935г,

Куратор на изложбата: Бисера Йосифова
Гост куратор: Пламена Димитрова-Рачева

Сподели в: