Изложба „Васка Емануилова: Историята“

Изложбата „Васка Емануилова: Историята“ е новата постоянна експозиция, която дава възможност творческият път на скулпторката да бъде разгледан в исторически и личен план.

Коя е Васка Емануилова и какво е мястото й в историята на българското изкуство – това са въпросите, на които тази експозиция се опитва да отговори. Една от първите жени скулптори в страната, автор както на централната композиция на Паметника на Съветската армия (заедно с Мара Георгиева), така и на уникалната за историята на женското изкуство у нас серия от еротични пластики, вдъхновени от „Целувката“ на Огюст Роден, Васка Емануилова е сред каноничните художници за нашата история. Животът й е изпълнен с противоречия, а нейното творчество показва интерес едновременно към актуалната за времето проблематика и към класически теми в изкуството, каквато е голото женско тяло.

В настоящата изложба в Галерия „Васка Емануилова” нейната историческа роля, творчество и житейски път са разгледани на множество нива и в различни „гласове“. Показани са различни произведения, като са набелязани посоките, в които работи през различни десетилетия. Фотографиите и документите свидетелстват за участието й в художествения живот на страната. Аудиозаписите от Златния фонд на Българското национално радио дават представа за отношението й към нейните съвременници и за личността й, видяна през техните очи. Документалните филми представят „популярния“ й образ. Интервютата с известни български изкуствоведи, направени специално за архива на галерията, заедно със споделени за работата й от утвърдени скулптори и разказите и спомените на нейните роднини, обогатяват разказа за нейния житейски и творчески път.

Експозицията се открива паралелно с изложбата „Възможната история“ в Софийска градска художествена галерия, която отбелязва 60-годишнината от самостоятелното съществуване на институцията.

Изложбата ще продължи до 14 октомври 2012г.

Сподели в: