Изложба „Васил Стоев – живопис”

3 май – 17 май 2007 г.

Откриване: 3 май (четвъртък), 19:00 ч.,

Галерия “Лоранъ”, ул. “Генерал Паренсов” №31

Галерия “Лоранъ” и галерия “Жорж Папазов” – Пловдив представят за пръв път заедно живописната изложба на пловдивския художник Васил Стоев.

Отдавна известен на широката публика, Васил Стоев е сред най-популярните ни художници с над седемдесет изложби по целия свят. Той е сред малцината българи продавали своя творба чрез аукционната къща “Сотбис”.

Изживяна, мислена и работена специално за пространството на Галерия “Лоранъ”, експозицията включва картини из циклите “Диалог”, “Съня на Франциско”, “Природа” и “Настроения”.

Изкуството на Васил Стоев е свят-амалгама от хармонии и контрасти. Експресивният език на творбата, лиричното й звучене и интензивността на цвета са по-важни за автора от конкретното изображение в нея.

Напрежението в творбите му се поражда от противопоставянето на два плана в изображението – сгъстени и драматични мазки в предния и равни, спокойни полета в задния план.

Прекрасните колоритни съчетания са тези, които създават формите и структурират пространството на картините му. Контрастът между фигурата и основата на живописта представлява метафора на противопоставянето на индивида и света. Така художникът изгражда свой собствен изразен свят с автентично художествено излъчване

“Аз съм абстрактен художник” – казва Васил Стоев – “но не съвсем, защото в много от картините ми присъстват и елементи от реални неща. Понякога те са само загатнати, понякога са по-конкретни – това идва от само себе си, в процеса на рисуването правила няма”.

Изложбата може да бъде видяна от 3 до 17 май в Галерия “Лоранъ” на ул. “Генерал Паренсов” 31.

Сподели в: