Изложба Анна Петрова / Илия Петров – "Творби от ателието"

Мястото: галерия Дебют /Художествената гимназия/, Бул. Васил Левски 62

Времето: 24.01. – 15.02.2013

Повече за събитието:

Девета, поредна година, галерия „Дебют” показва различни тематични експозиции, с творби от ателието на акад. Илия Петров : „Скици, рисунки” – 2005 г., „Пейзажи, композиции” – 2006 г., „Творби от Индия и Индонезия” – 2007 г. "Човекът, Моделът" – 2008 г., "Лицето, характерът" – 2009 г. „Рисунки” – 2010 г. „Детайлът” – 2011 г. – „Краят на света” – 2012 г./.

Тазгодишната експозиция е повод да отбележим 110 годишнината от рождението на художника, чието име носи Художествената гимназия в София. Освен скици, рисунки и живопис на Илия Петров, изложбата добавя още един пласт към сложната личност на автора, включвайки гледната точка и на Анна Петрова .

Художничката Анна Петрова е малко известна на съвременната публика. Тя е родена в София през 1924 година. Постъпва в Художествената академия, в класа на проф. Борис Митов. Завършва специалност „живопис” през 1950-та и през същата година става член на СБХ. Оттогава участва във всички общи изложби в София, провинцията и чужбина. Работи предимно в областта на портрета, натюрморта и голото тяло. През 1951 г. се омъжва за Илия Петров /вече утвърден художник, професор в Академията/. До края на живота му е спътник, най-доверен зрител, ценител и помощник. Анна Петрова умира в София през 2000 година. Самостоятелна изложба е организирана 4 години след смъртта й от близките и СБХ, в салоните на Шипка 6.

Настоящата изложба няма за цел да обрисува пълната картина на творчеството на Анна Петрова и Илия Петров – в рамките на камерна изложба това е невъзможно. По скоро, идеята е, да се покажат творби от различни периоди – от ранни ескизи, до по-късни портрети, натюрморти и голи тела. Съпоставени с творбите на съпруга й, Илия Петров, и в настоящия контекст на времето, картините на Анна Петрова очертават „дамският гамбит” – дебютът на нейните идеи в област, в която доминънтът е известен. От друга страна, експозицията дава възможност на публика и специалисти да разберат повече за този творчески тандем, за времето, в което са живели, творили и са се доказвали.

Изложбата в галерия „Дебют”, както всяка година, е покана за учениците от Художествената гимназия да се включат в традиционния конкурс за артистична рисунка на името на Илия Петров. Отличените творби от конкурса ще бъдат в галерия ”Дебют” през втората половина на фувруари.

Повече за Илия Петров:

Илия Петров е роден на 09.07.1903 г в Разград. Завършва Художествената академия в класа по живопис на проф. Никола Маринов. Печели конкурс и заминава на специализация в Мюнхен. От 1926 до 1928 посещава частното училище на Хайнрих Ман. От 1941 е преподавател, а от 1946 – професор в Художествената академия.

Работи в областта на рисунката, илюстрацията, живописта и стенописта.

Удостояван е с множество награди, звания и отличия, някои от които: "Лауреат на Димитровска награда" – 1951, 1958, 1971 г.; "Заслужил художник" – 1955 г.; "Народен художник" – 1963 г.. През 1971 г. е избран за член на БАН. Починал в София на 18.05.1975 г.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на г-н Божин Танчев и Банка Пиреос .

Сподели в: