Изложба акварел "Нежност" на Любен Пашкулски

Нежност” е обединяващо заглавие, с което Любен Пашкулски ще представи поредната си експозиция в галерия “Актив Арт”. Акварелът е висш пилотаж в живописта и малко са съвременните творци, изразяващи се с тази техника. Изключително прецизен, ювелирно изящен в рисунъка Пашкулски и този път ни потапя в своя приказен свят. Оставащ верен на своето амплоа – той търси и ни връща красотата чрез невероятните си женски образи.

Виртуозен в детайла, перфектен във владеене на акварелната техника, Пашкулски постига онова животрептящо внушение, което прави образите пълнокръвни и естествени. Мекотата на акварелния рисунък извайва чертите и изглажда сенките до съвършенство, придава дълбочина и прозрачност на погледа. Извън техниката силата на художника ни грабва с подбора на персонажите, с тяхната индивидуалност и убедителност. Това не са просто образи, а женски съдби, подсказани от поза, поглед, жест.  Те са събирателен образ на необятната женска чувствителност и интуиция. Мадони, розоберачки, селски момичета – всички те носят силата и излъчването на икони.

Любен Пашкулски е роден през 1936 г. в Рогозен. Завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно учи в Националната Художествена Академия при проф. Александър Поплилов. Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси. Отличен е с медала “Св. св. Кирил и Методий”  за постижения в областта на българското изкуство през XX в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на Българските Художници и в Международната Асоциация за Пластични Изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела. Любен Пашкулски е познат и извън пределите на страната от изложбите си 1989 – Хага, Холандия; 1990–Университета “Лийдс”– Великобритания; 1991 – Лисабон, Португалия; 1992 – Канзас Сити – САЩ; 1993 – Белгия; 1996 – Брюксел; 1997 – Канзас Сити (САЩ) и т.н. “Нежност” е третата му самостоятелна изложба в галерия “Актив Арт”.

Адресът на галерия „Актив Арт“ е гр. Варна, ул. “Дунав” 5.

* * *

Пътуваща фотоизложба гостува във Варна
Лятна академия за изкуства започва в Широка Лъка

Сподели в: