Изложба „Аз съм – за всяко дете семейство!” във Варна

След три изложби в София, най-красивите и шарени рисунки на детски ръчички, от трите хиляди събрани в подкрепа на инициативата “Аз СЪМ! За всяко дете – семейство”, гостуват и във Варна до 6 септември 2007.

Официалното откриване е на 23 август 2007, от 9.30 ч, в Младежкия дом, който се намира в центъра на морската столица. Изложбата се организира съвместно от Az-Deteto.com и от Фондация “Радост за нашите деца”.

След жителите и гостите на Варна, детските рисунки ще могат да видят публиките в Русе и в Пловдив. Следващото голямо събитие от инициативата “Аз Съм! За всяко дете – семейство” е премиерата в средата на септември на едноименния документално-игрален филм, за който ще ви информираме допълнително.

На 10 април 2007 г. Az-Deteto.com, най-голямото детско онлайн списание в България, стартира “АЗ СЪМ! За всяко дете – семейство” – кампания, насочена към намаляване на броя на българските деца, оставени за отглеждане в домове за сираци.

Като част от кампанията на 16 май 2007 г. беше организирана кръгла маса, по време на която 27 специалисти (педагози, психолози, представители на неправителствения сектор и медиите) изготвиха 9 конкретни препоръки към правителството за намаляване броя на децата в институции. В петицията в тяхна подкрепа до 1 юни 2007 г. своя подпис сложиха над 7000 българи.

Между 10 април и 1 юни 2007 г. над 3000 деца изпратиха рисунки на своите ръчички в подкрепа на “АЗ СЪМ! За всяко дете – семейство”. С тях на Международния ден на детето символично беше оградена градинката до Народното събрание с посланието: “Всяко дете има право на семейство”, а петицията с препоръките за по-малко деца в институции беше връчена на председателя на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта г-н Светослав Спасов.

На 1 август 2007 се получи официално писмо от Светослав Спасов, Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, че препоръките ще бъдат разгледани и по възможност включени в новата Национална стратегия за развитие на детето, чието изготвяне от Министерски съвет предстои.

Кампанията “АЗ СЪМ! За всяко дете – семейство” продължава. Нейното развитие може да следите в официалния блог http://blogs.az-jenata.com/azsum

Сподели в: