Изложбата 5 изгледа към Мека на Лъчезар Бояджиев

Галерия Feinkost представя изложбата на Лъчезар Бояджиев “5 изгледа към Мека (и други места)", Berlin 13355, Bernauer Strasse 71-72 (до спирката Bernauer Srtasse на U8). Откриването е на 30 септември (неделя) от 16 до 19 часа. Изложбата продължава до 14 ноември 2007г.

Галерията ще бъде отворена по време на ArtForum на 1 и 2 октомври в нормалното си работно време: сряда – неделя от 11 до 19 ч.

Какво всъщност виждате, когато гледате нещо? Как виждате нещо местно като част от нещо глобално? Как “тук и сега” се съотнася със световното “там и тогава”?

Fainkost има удоволствието да съобщи, че от 30 септември е отворена за бизнес. Радваме се да стартираме програмата на галерията със самостоятелна изложба от работи на Лъчезар Бояджиев. Това е първата изложба на художника в комерсиална галерия в Берлин. В работите си Бояджиев е преди всичко проницателен анализатор на социалните промени, на движението в културите и на визуалните политики в публичните пространства в целия свят. Внушението, което създава художникът е, че съществува естетика на глобализацията, чиито категории се демонстрират по визуалната повърхност на всеки един конкретен градски контекст. В произведенията му градовете се подлагат на изследване, подобно на градски планировчик, демограф или антрополог, наблягайки върху потока визуална култура, изменящ се успоредно със зигзага на икономическите и идеологическите  промени.

В изложбата присъстват множество аспекти на метода и анализата на Бояджиев; всяка от сериите фотографии, фото-колажи и инсталации размества начина, по който разчитаме оптическата кодировка на града, поглъщайки или отхвърляйки неговите послания.

Къде е Берлин по отношение на Мека? Какво се случва, когато рекламата, архитектурата и градското пространство се сливат в едно цяло? Как да сме сигурни , че паметниците ни са наши или, че са завинаги?

Лъчезар Бояджиев живее в София. През 2007 г. в рамките на  8-то Shardjah Biennial е гостуващ художник в Шарджа и Дубай в OAE; както и в KUDA в Нови Сад, Сърбия; през 2006 – в MuseumsQuartier във Виена в пъртньорство със Springerin Magazine и програмата quartier 21. Последните му участия в биеналета и групови изложби включват: Attitude 2007 в Музея за съвременно изкуство в Кумамото, Япония; Plus ZWEI в Museum Kueppersmulhe fuer Moderne Kunst в Дуйсбург, Германия; в 3-то биенале в Прага, във 2-то биенале в Москва (всички през 2007); както и 1-то биенале в Сингапур и Periferic 7 в Яш, Румъния (през 2006 г).

Сподели в: