Изложбата "250 години "История славянобългарска" на отец Паисий Хилендарски" се открива днес в София

Националната изложба "250 години "История славянобългарска” на отец Паисий Хилендарски” ще бъде открита днес в централното фоайе на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” в София. Тя е под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов.

Експозицията на Националната библиотека е подготвена в рамките на програмата "Паисий Хилендарски 2008 – 2012 г.” на Министерството на културата на Република България. В нея ще бъдат представени 24 оригинални преписи и преработки на "История славянобългарска” от края на ХVІІІ век до съвременността, както и източниците, ползвани при написването й. Постери с дигитално заснети страници от ръкописите и печатните книги ще допълват разказа за различните етапи, свързани с нейното създаване и разпространение. Специално внимание ще бъде отделено на печатните издания на Историята от епохата на Българското възраждане до началото на ХХІ век, както и на нейните изследователи през годините.

Всички експонати са притежание на Народната библиотека. Със съдействието на Националния музей на българското изобразително изкуство в централната част на залата ще бъде представен в оригинал популярният портрет на Паисий Хилендарски, изработен от художника Кою Денчев.

Сподели в: