Изложбата “Цветове в снега” с премиера във Варна

Галерия "Актив Арт" представя “Цветове в снега”, тематична изложба с участието на Владин Владев, Емилия Бояджиева, Йордан Енчев, Мария Манева, Младен Баделски, Преслава Кръстева, Светлин Ненов, Цвета Убчева, Юрий Ковачев и др. Изложбата ще можете да посетите от 20 януари до 16 февруари 2012 г.

Откриване на изложбата 20 януари /петък/ 2012, 18.00 часа в галерия "Актив Арт" – гр. Варна, ул. “Дунав” 5.

“Слънце, светлина. Заради липсата на по-добри определения съм принуден да използвам думата жълт, жълтеникаво-сив, лимонен, бледожълт. Колко е красив жълтия цвят!”
Ван Гог

В история на изобразителното изкуство темата “цветя” спокойно може да се нарече “класическа”, защото нейни образци са познати от натюрмортите на фламандската живопис (Ян Брьогел Стари), сериите цветя на Клод Моне и натюрмортите на Реноар, както и от творчеството на най-известният от представителите на постимпресионизма Ван Гог с емблематичните произведения “Ваза с цветя”, “Слънчогледи” и “Ириси”.
Цветята са символ на космическата хармония, на съвършенството, знак за прекрасното. Те са проекция на божественото, въплащаващи вечността. В митологиите от цветята се раждат богове, затова се асоциират с Рая, Елисейските полета и с “блажената земя”.

Йордан Енчев

В експозицията „Цветове в снега” са включени над тридесет художествени произведения, обединени от общата тема. Живописни платна представят авторите Светлин Ненов с образите на бели и червени орхидеи; Емилия Бояджиева – с розова градина и букети цветя в малък формат; Юрий Ковачев, които с плътни и бързи мазки в импресионистичен стил моделира натюрморти с макове и рози, а с по-свободен рисунък предава слънчогледи и хризантеми. Владин Владев експонира серия магнолии и диптих хибискуси. Магнолиите са емблематична тема за неговото творчество. Те са символ на самоуважение и суета, женски чар и красота. Затова неговите произведения са емоционални и сантиментални. Картините с ириси и рози на Йордан Енчев са в стила на хиперреализма, познат от американската художествена традиция. Той разработва жанра „портрет на цветя” – детайлни изображения на образа, предадени толкова прецизно, че се постига внушение за триизмерност върху плоскостта на платното. Авторката Мария Манева изработва мозаечни пана от естествени морски камъни с произход от различни морета и запазени в автентична форма и цвят. Използвайки колорита и блясъка на материала художничката композира сюжети с цветя, подчинаваики ги на своята идея, че изкуството трябва да пресъздава многообразието на красотата в природата, дело на Твореца. Цвета Убчева интерпретира темата чрез средствата на художествената фотография. Тя представя на публиката серия водни лилии като естетиката на прекрасното е изведена чрез похватите на фокус – дефокус, даващи дълбочина на кадъра, композицията, контраста и сюжета. Вълнуващи фотографии, които могат да се адаптират в модерния интериор на всяко пространство. Младен Баделски концептуалзира художествените си идеи като използва възможностите на керамиката, развивайки тезата, че красотата ще победи и цветята, носители на вечността ще израстна над човешката надменност и безразличие.

Юрий Ковачев

Древните са вярвали, че цветята са „убиталище на душите” и с тази експозицията галерия „Актив Арт” иска да подари на публиката едно емоционално изживяване в света на прекрасното.

Още по темата:

25 нови графики в изложбата „Градините на Мирό”

Уникалната колекция "Точките" на Деймиън Хърст с премиера в 11 галерии по света

Изложба "Восъчна феерия – батик" на Златка Бобева

Сподели в: