Изложбата Не се обръщай с гняв назад“ на Студио Даухаус“

Центърът за култура и дебат “Червената къща “Андрей Николов” (ул. “Любен Каравелов” 15) има удоволствието да ви покани на 19 февруари (вторник) от 18.00 ч. в зала “Безименна” и зала “Гъливер” на официално откриване на изложбата: "Не се обръщай с гняв назад". Става дума за темпорални деформации – проблеми c/на времето/лични измерения на времето.

Изложба на съвременно изкуство на млади автори, част от програмата за дебюти в съвременното изкуство на Център за култура и дебат “Червената къща” и Студио Даухаус – платформа за независима култура и съвременно изкуство.
 
В първата изложба от поредица събития “Дебюти в съвременното изкуство” (от общо 4 събития, които предстоят) ще бъдат представени няколко млади артиста в първите им работи в областта на съвременното изкуство. Селекцията по темата за времето и неговите персонални измерения даде интересен резултат от гледна точка на разнообразието формати. Някои от тях са вече сред изгряващите надежди на българската художествена действителност и въпреки откровено конюнктурния й характер печелят позиции. В началото на годината концептуалното  заглавие на изложбата звучи като пожелание и препоръка, но то се отнася и до настроенията на реваншизъм и реставрационизъм в обществото. На дневен ред идва поколение, което обръща малко внимание на миналото, това го прави едновременно по-свободно и по-безотговорно, а може би по-уязвимо.

“Не се обръщай с гняв назад” е фраза – пожелание за новата година. Тя разкрива и метафората на поколението представено в изложбата – първото по-скоро съвременно поколение творци, което започва да се отърсва от сянката на традициите и консерватизма във визуалната сфера на българската култура.

Темите и на останалите изяви свързани с поредицата “Дебюти в съвременното изкуство” се опитват да провокират социално и политически ангажирано изкуство, без да го превръщат в рециклирана пропаганда.

Част от участниците в “Не се обръщай с гняв назад” са:

Илияна Огнянова и Ани Васева – видео инсталация
Викенти Комитски – рисунки
Деян Янев, Антония Гурковска, Виолета Танова (носител на наградите на фондация “Св.св. Кирил и Методии”), Михаела Власева (носител на наградите на фондация “Св.св. Кирил и Методии”) – живопис
Николина Ангелова и Йоана Лазарова – дигитални принтове
Ради Радев, Момчил А. Георгиев – текстове / дигитален принт

Темите на следващите арт събития са:

No Place Like Home / No Home Like Place” – няма такова място…, носталгично и сантиментално изкуство.
Сън за Щастие” – телевизия – поезия – поетика на образа / медиите, съвременния свят и човека.
SOF_NY_LON – свръх-консумация – суперпродукция – база/структура – найлон

Съорганизаторите на серията събития са Студио Даухаус – платформа за независима култура и съвременно изкуство (Йово Панчев / Иво Иванов).

Част от програмата за дебюти в съвременното изкуство. С финансовата помощ на Фонд за подкрепа на дебютни проекти: Национален фонд „Култура”, Гьоте-институт България, Фондация “Култ.БГ“ и със съдействието на Швейцарската културна програма „Про Хелвеция”, клон България

Изложбата може да бъде видяна от 19 до 29 февруари, между 15.00 ч. и 19.00 ч., без събота и неделя.

Вход свободен.

Сподели в: