Изложбата на Албена Щениовска Еглофф в град Варна

Светлина, която се ражда в мрака, това е обединяващата идея в експозицията, с която Албена Щениовска гостува за първи път във Варна.  Замислена, като аналогия с природните картини свързани с „Битие” – книга първа Мойсеева, а именно Сътворението на света в библейски план по дни: Първи ден-небето и земята; светлината и тъмнината; водата, сушата и небето. Втори ден-небе, море, земя. Трети ден-вечер, утро, ден. Четвърти ден-ден и нощ; светила, небеса, земя; светило, ден.

„Имайки предвид този текст, се опитах да пресъздам описаните в него природни картини ,но не като  илюстрация.” – споделя авторката –„  По-скоро исках да направя аналогия с тях, но ги потърсих като състояние на духа. Едно навлизане навътре, в онези имагинерни сигнали-раждайки светлината, които внушават само позитивни мисли  и излъчват такава силна енергия, която усетих като любов. И в едно пътуване към себе си-всеки от нас може да усети силата на тази любов. Тя, за някои е Бог, но само за избрани-тези, които тръгват към  всяко начало с вяра и надежда. А, когато говорим за начало, аз си представям светлина, която се ражда в мрака. И точно това исках да пресъздам, в  този цикъл картини върху  хартия. 

Всяка нова изложба за мен е един експеримент и опит да изразя това, което ме вълнува точно в този момент, когато създавам картините си. Недоизказаните неща, подсъзнателното ме води  в процеса на работа. Опитвам се да изляза от рационалната рамка на композицията и да я изведа до чисто емоционална-само с вибрацията на цвета.” Албена Щениовска-Еглофф
    „ За Албена Щениовска-Еглофф-абстрактната форма е основен начин на изказ в живописта. Тя успешно съчетава хармонията на цвета, с цялостното светоусещане за динамика.  Техниката й често пъти включва колажа, който й позволява да осъществи вижданията си, за сложно пространствено композиране, закодирано зад привидната плоскостност на образа. Дълбочината, емоционалната категоричност на цвета, графичната  изчистеност и баланс на образната система, са само някои от особеностите в композиционното изграждането на картините й.”/сп.”Аrt in Bulgaria”-2000/
АЛБЕНА ЩЕНИОВСКА-ЕГЛОФФ е родена – 1968 г. –Живее и работи в София
-1996 г.-завършва майсторски клас по живопис,при проф.Николай Майсторов-Свободна Академия”Жул Паскин”-София. Член на СБХ-секция живопис. Активно участва в национални и колективни изложби в България и чужбина: Германия-Франкфурт, Берлин ;Австрия-Виена; Белгия-Брюксел. Представя творчеството си в над 15 самостоятелни изложби в страната и чужбина: Словакия-Братислава, Модра; Унгария-Будапеща; Австрия-Виена; Франция-Париж.
 
18.30 часа 24 август  2011 г.
Галерия „Арт Маркони”

Сподели в: