Изложбата „КарикаТуристи” тръгва по света

Вече няколко месеца уникалната изложба „КарикаТуристи” от фонда на Дома на хумора и сатирата – Габрово пътува из селищата от региона на Националния парк „Централен Балкан” и доставя настроение на любителите на природата. Пътуващата изложба е плод на успешното сътрудничество между две институции, обединили усилията си в името на благородна кауза – грижата за околната среда. През 2007 г. Домът на хумора и сатирата и Дирекцията „Национален парк Централен Балкан” подемат съвместна кампания за обществена осведоменост „Изкуството – посланик на Парка”, в рамките на която е подготвена пътуващата изложба „КарикаТуристи”.
 
Тематичната колекция представя сериозната тема за опазването на природата през погледа на хумористите. Тя включва 79 карикатури на 65 автори от 21 държави от 4 континента и е събирана в продължение на 35 години в габровската Весела къща. Сред авторите се открояват имената на Юрий Кособукин /Украйна/, Йозеф Поспихал /Чехия/, Волфганг Тайлер /Германия/, Мануел Ернандес /Куба/, Игор Смирнов /Русия/, Умберто де ла Торе /Колумбия/, Фахредин Мохамад /Иран/ и др. Българските хумористи-природозащитници са представени от Иван Кутузов, Ивайло Цветков, Асе Грозев, Веселин Зидаров и Дечко Николов. В изложбата присъстват и творбите на двамата лауреати на Специалната награда на Дирекция „НП Централен Балкан” от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово: Саша Димитрийевич от Сърбия /2005/ и Сергей Семендяев от Украйна /2007/.

Добрите отзиви за тематичната колекция привличат вниманието и на  Държавния културен институт към Министерството на външните работи. По негова покана и с любезното му съдействие, през 2008 г. пътуващата изложба „КарикаТуристи” ще гостува в чужбина и ще представя Габрово и България по различни поводи. Според предварителния график пътешествието зад граница ще започне от Атина, където изложбата ще бъде показана по случай Деня на земята – 22 април. През м. май колекцията ще гостува в Женева, в Постоянното представителство на България в ООН. До края на годината експозицията ще видят и жителите на Шанхай, Новосибирск, Анкара и Варшава.

В задграничното си пътешествие изложбата ще бъде съпътствана от специално изготвени двуезични плакат и рекламна брошура, представяща колекцията и институциите-организатори на изявата. Отличната оценка на изложбата е още едно признание за активната дейност и високия професионализъм на екипа на Дома на хумора и сатирата. Плод на упоритата работа по придобиване, съхраняване и популяризиране на най-добрите образци на хумористичното изкуство е фондът „Хумор на народите”, който вече наброява над 37 500 художествени произведения на 9 050 автори от 173 страни. 
       

Сподели в: