Изложбата "Изчезващите къщи/Хубавите къщи" бе открита в етнографския музей в Созопол

Изложбата "Изчезващите къщи / Хубавите къщи" бе открита снощи в етнографския музей в Созопол. Куратор на проекта е арх. Станчо Веков. Представени са творби на 14 автори, сред които и студенти по архитектура във Варненския свободен университет.

Това е второто издание на "Къщите", след като миналата година бе организирана такава изложба. Използвани са различни техники – живопис, акварел, офорт. Има фотография, филателия, архитектурен проект и реализация (направена е възстановка на къщата). Творбите носят точен адрес с улицата и номера на обекта на изобразяване, с надеждата да се случи срещата между преносния и конкретния смисъл на посланието.

Идеята на организаторите е със средствата на различните изкуства, различни жанрове и автори от различни обществени сфери да бъде привлечено вниманието на културната общественост върху архитектурното наследство. За нас е важно да съществува баланс между миналото, надградено с тенденциите в съвременната архитектура, т.е. да няма прекъсване на историческата и архитектурна памет, казват те.

Сподели в: