Изложбата "Албания: Позната и непозната" на Емил Иванов

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” Ви кани на изложбата "Албания: Позната и непозната". Официално откриване е в сряда, 01 Февруари 2012 г., от 18:00 часа в галерия „Алма Матер”, СУ „Св. Климент Охридски”, Ректорат, Северно крило, вход откъм ул. „Шипка”.

Авторът на експозицията, доц. д-р Емил Иванов, преподавател по Християнска археология в СУ „Св. Климент Охридски”, представя исторически фотографии от личната си и от други частни фотографски сбирки на антични и средновековни паметници, както и кадри от всекидневния живот в Албания от края на ХІХ век до наши дни.

Акцент в изложбата са архивните снимки от университетски сбирки и фондове в Европа. Някои от тях се показват пред широка публика за първи път. След тяхното разкриване в началото на ХХ век, много от античните и средновековни градове, църкви, градски пътни и укрепителни съоръжения са останали неподдържани, забравени и в незавидно състояние, като повечето от тях са заличени от съвременното застрояване.

Историческите фотографии са запечатали спомена за еуфорията от успеха на големите археологически открития в Албания през 20-те до 40-те години на ХХ век в Бутринт, Финики, Аполония, Антигония и Дуръс. Фотографиите се придружени от датировка и обяснителни бележки.

Изложбата е част от общо 14-те научни изложби, съпътствали ХХІІ международен конгрес по византинистика и медиевистика, на която Софийският университет беше домакин (22-27 август 2011 г.).

През юни 2011 и януари 2012 г. доц. Емил Иванов изнесе лекции по темата на настоящата изложба в университетите в Йена, Мюнхен и Ерланген, Германия.

Още на Kafene.bg:

Откриват фотографската изложба “Снимай! Не убивай!“

Милчо Манчевски отново в София за откриването на фотографската изложба „Пет капки сън”

Откриване на изложбата на Десислава Минчева "Китай – Фрагменти"

Сподели в: