Излиза съвместен албум на Мария Бетания и Омара Портуондо

Трудно ли се съчетават бразилската и кубинската традиция? Този въпрос бе зададен преди няколко години от режисьора Фернандо Труеба във филма "El Milagro de Candeal", който съпроводи великия кубински пианист Бебо Валдес до Бразилия и отговори еднозначно на въпроса – да, близки са, Африка говори силно и в двете традиции, произходът на африканските роби в Куба и в Баийа, Бразилия е от един регион в Африка – почитат едни и същи божества, имат сходни обичаи, просто наименованията, които използват, са различни.

Положително на този въпрос отговарят и гранд дамите на бразилската и кубинската музика – Мария Бетания и Омара Портуондо, които като на шега записват едноименния си албум в студиото на Бишкоито Фино през януари 2007 г. Идеята да направят нещо заедно се ражда година преди това, когато тече бразилското турне на Омара. И след година спонтанно, но с невероятен финес и настроение, те сътворяват този прекрасен албум, в който има всякакви песни – приспивни, с дълбоко поетичен текст, закачливи и, разбира се, любовни.

Специалното издание на албума е придружено с DVD, в което е разказано всичко за направата на проекта и е уловен духът на сътворяването – онази лекота и веселба, залели студиото. За това помагат и музикантите – Джейми Алем и Суами Джуниър – китари, Жоржи Елдер – кантрабас, Карлос Бала – ударни, Андрес Коайо и Реджиналдо Варгас – перкусия, както и неотразимият Роберто Фонсека на пиано, като звученето е напълно акустично, камерно, всеки инструмент е представен в пълния му блясък.

Началото е сложено с едно интимно изпълнение на Омара на популярната приспивна песен Lacho, акомпанирана само от перкусиониста си – Коайо, като след това Мария Бетания отговаря с бразилската Menino Grande. Невероятна красота струи от любовните Caipira da Fato и Еl Amor de mi Bohio, а So vendo que beleza – Marambaia може да накара човек да захвърли всичко, да се пренесе мислено в Бразилия и да потанцува на воля, па макар и пет минути.  Омара предлага и версия на Tal Vez на Хуан Формел, която е пълна с живот и красота.

В този албум Омара Портуондо и Мария Бетания си спомнят ехото от песните на своите прародители, споделят своите впечатления и емоции. А ние сме свидетели на това пътешествие в миналото, изгряло в настоящето. Това е албум, направен с респект към традициите и много любов.

* * *

Нови джазови композиции в новия албум на "Алборан трио"
Албумът "Romance" на Роса Пасос скоро и в България

Сподели в: