Излиза сборник със статии "Кой е виновен за кризата"

На книжния пазар излиза сборникът със статии "Кой е виновен за кризата?". Книгата е отговорът на австрийската икономическа школа.

Не капитализмът, а необмислената държавна намеса и изкуственото понижаване на лихвените проценти причиняват фалшиви сигнали и "натрупване на грешки". Първоначално това изглежда като икономически "бум", но в крайна сметка фалшивите основи на този "бум" рухват и той се превръща в тежка криза и спад.

Теорията за икономическите цикли и кризи е развита още в началото на 20-ти век от Австрийската икономическа школа. Представител на тази школа – проф. Фридрих Хайек – е един от малкото, които предупреждават за Великата депресия от 30-те години на XX век и по-късно получава Нобелова награда за това. Съвременни представители на тази школа са автори в настоящата книга. Тя е текст, който трябва да прочете всеки, който иска да разбере защо и откъде дойде финансовата криза.

Обем: 232 с.

Създаването на сборника от статии "Кой е виновен за кризата?" е по идея на Валери Димитров (Председател на Сметната палата) и Георги Ангелов, който е старши икономист в институт "Отворено общество" – София, създател на Блога за икономика (ikonomika.org) и чест коментатор по икономически теми в медиите.

През юни 2008 г. издадохме пак по идея на Валери Димитров "Антикапиталистическото мислене".

Сподели в: