Излиза романът "Покани ме да вляза" от Йон Линдквист

На родния книжен пазар предстои да излезе романът на Йон Айвиде Линдквист – "Покани ме да вляза". По творбата е заснет и игрален филм, който бе представен вече у нас на София Филм Фест 2010. Екранизацията по книгата вече спечели няколко престижни европейски отличия, като сценарият на филма също е дело на Линдквист. Поради големия интерес към филма, вече са закупени правата и скоро ще има свой римейк, но на английски език.

Романът на шведския писател ще излезе на 29 март, издава се от "Колибри". Изданието е с превод на Росица Цветанова и ще струва 18 лева.

За книгата "Покани ме да вляза"

Оскар е дванайсетгодишно момче, тормозено в училище. Той живее с любящата си майка, с която е изградил добри отношения. Баща му е алкохолик, живеещ наблизо. Оскар изглежда интелигентен, има нездрав интерес към престъпленията и разследванията, и води дневник, пълен с вестникарски изрезки за убийства. Сприятелява се с момиче, което неотдавна се е настанило в съседство – Ели. Ели живее с по-възрастен мъж на име Хакан, бивш учител, който след уволнението си е скитащ бездомник и се оказва педофил. Тя не ходи на училище, никога не излиза на улицата денем и излъчва студенина и миризма на мъртвец. Оказва се, че Ели е двестагодишен вампир, затворен завинаги в тялото на дете, обречен да се храни само със свежа кръв. Въпреки това двете деца изграждат силна връзка помежду си и Ели помага на Оскар да се пребори със съучениците си, които го тормозят в училище. Приятелството им постепенно се задълбочава и те научават повече един за друг.

Хакан служи на Ели, която обича, като й осигурява кръв от околните и избира физически уязвими жертви. Ели му заплаща за това, въпреки че Хакан ясно показва, че би го правил безвъзмездно, ако Ели му позволи да е физически интимен с нея. Ели държи парите си в няколко кутии, заедно с множество различни пъзели. Тези неща, като се изключат малкото дрехи и храна, представляват цялото съдържание на апартамента. След няколко неуспешни опита да осигури достатъчно кръв за Ели, Хакан предлага да излезе да „ловува” за последен път, ако прекарат нощта заедно. Ели се съгласява при условие Хакан само да я докосва, и то след като първо набави кръвта.

Опитът на Хакан да осигури кръв от последната жертва пропада и той умишлено се залива с киселина, за да попречи на полицията да проследи Ели чрез него. Когато тя го открива в болницата, той ù предлага собствената си кръв и тя започва да я пресушава, докато той седи на перваза на прозореца. Преди Хакан да се хвърли от прозореца и да се размаже на площадката, един пазач ги прекъсва и Ели не успява да го убие (така че той не се превръща във вампир). Падането убива Хакан, но по-късно той все пак оживява като вампир, макар и безпомощен и търсещ единствено Ели.

Междувременно, Лаке подозира, че дете е отговорно за убийството на най-добрия му приятел – Йоке, една от жертвите на Ели. По-късно той съзира малко, безформено създание, Ели, което изскача измежду дърветата и се нахвърля върху друга негова позната Вирджиния. Лаке се намесва, но не успява да спаси приятелката си и тя вампирясва без да го осъзнае. Едва когато се опитва да удължи живота си, като пие от собствената си кръв, тя разбира, че е „болна”, умишлено се излага на дневна светлина и се подпалва.

През цялото време Ели и Оскар подържат странна, но дълбока връзка. Подтикнат от Ели да не търпи мълчаливо мъченията на своите ученици, Оскар отвръща на удара и ранява основния си мъчител. По-големият брат на момчето го намира и се опитва да му отмъсти, като го осакати. Ели се появява и спасява Оскар. Двамата избягват от града с това, което им е останало – парите и приятелството им.

За автора
Йон Айвиде Линдквист
(роден през 1968 в Блекбърг, Швеция) е шведски автор на романи и разкази.
Линдквист е израснал в Блекбърг (предградие на Стокхолм). Дебютният му роман "Låt den rätte komma in" ("Покани ме да вляза") – романтична, социална вампирска история на ужаса, публикувана през 2004 – постига огромен успех в Швеция, а после и в други държави. През 2005 излиза втората му книга – "Hanteringen av odöda" ("Да се справиш с немъртвите"), – в която се разказва за зомбита или "възкръснали мъртъвци" в района на Стокхолм. През 2006 той издава третата си книга – "Pappersväggar" ("Хартиени стени") – сборник с разкази на ужаса. През 2007 разказът му "Tindalos" е отпечатан на части в шведския вестник "Dagens Nyheter" и е качен като безплатна аудиокнига на уебсайта на вестника, като в ролята на четец е самият автор.

Сподели в: