Излиза последната книга от серията "Лешоядите" на Александър Томов – "Глутницата"

Излиза последната книга от серията "Лешоядите" на Александър Томов – "Глутницата"

За книгата:
„Глутницата” е петата и последна книга от „Лешоядите”. В нея отново централно място е отделено на проблемите, свързани с нашата съвременност и на противоречията, които съпътстват живота на днешния българин. В книгата Томов отговаря на много от въпросите, вълнуващи съвременния читател. Авторът прави една равносметка на настоящето, поглеждайки в близкото минало, криещо много важни отговори. Посредством един измислен персонаж, събрал в себе си характеристиките на престъпния бос, Томов стига до важни изводи за корените на престъпността, за нейната глобализация и за психиката на един потенциален престъпник.

Обикновено хората ,независимо от това дали са добри или лоши, са продукт на държавата, в която живеят и на обществото, от което са неделима част. Емил Дъбов – героят на всичките пет романа от серия „Лешоядите”, е типичен пример за това. Страстите му са пречупени по неподражаем начин през нашия български манталитет.

В „Глутницата” авторът продължава да изследва корените на организираната престъпност у нас и стига до извода, че по модел тя е много близка до руската. Близък до руските олигарси е и героят Дъбов.

Натрупал значителни капитали и сдобил се с голямо влияние и власт, той се превръща в пречка, която трябва да бъде премахната.

Страховитият Емил Дъбов трябва да бъде унищожен. Това е окончателната присъда на негови врагове. Глутницата срещу него е пусната и рано или късно ще го разкъса. Но те са наясно, че и с най-модерните оръжия на разположение в подземния свят са обречени на провал. Затова прибягват до услугите на тайнствен руснак, наречен Руския „Стелт“ – злия гений на мафията, отличаващ се с жестокост, с нестандартно и шокиращо мислене.

Дъбов обаче е решен да се бие до край, подчинен на стария принцип „Зъб за зъб, око за око”. Узнал кои са поръчителите, той подготвя своя отговор.

Пламва чудовищна битка, в която се изливат милиони долари и не се подбират средства. В бандитския водовъртеж е въвлечен дори американският политик Ал Гор, който става участник в отстраняването на гръцкия магнат Константинос Кеос. Напрежението достига предела, когато руският „Стелт“ решава да ликвидира Дъбов по коварен и особено мъчителен начин. Дали ще успее? И ако да, кой ще е следващият бос, въртящ държавата в омагьосания си кръг?

За автора:
Александър Томов е роден в град София през знаковата 1944 година. През 1972г.  завършва българска филология в СУ „ Св.Климент Охридски”.

Томов работи като журналист в Радио София, като кинодраматург в Студия за игрални филми „Бояна”, а от 1997г. до 2001г. е председател на СЕМ. По негови сценарии са екранизирани 12 филма, участвали на международни фестивали в Берлин и Москва. Вече повече от три десетилетия той се изявява и като писател. Това разбира се не е случайно, защото Томов е роден талант и изкусен разказвач. Няма да е пресилено да бъде наречен дори феномен на съвременната ни литература, заради неговата продуктивност и качеството на творчеството му, удостоено с множество награди. Томов е автор на над 20 книги: поезия, белетристика и публицистика, които са превеждани на английски, немски, руски, испански, полски, чешки, унгарски, словашки и литовски език.

В периода 2007 – 2008г. излиза  серия „Лешоядите”. Серията включва пет романа – „Мечът на глупировката” (2007г.), „Милион от лукавия” (2007г.), „Концерт за лешояди” (2007г.), „Триумфът на лешояда” (2008г.) и „Глутницата” (2008г.).

Писателят Александър Томов е добре известен на българските читатели със своята остра социално-психологическа проза, в която като в огледало се отразяват проблемите на нашата съвременност. Тези проблеми намират художествена реализация може би най-пълно в серия „Лешоядите”.

Премиера: 23 юни 2008 г.
Корична цена: 9,95 лв.

Още книги от Александър Томов
Още книги от Александър Томов
Още книги от Александър Томов

Сподели в: