Излиза новият роман на Людмила Филипова – "Антихтонът на Данте"

За всички онези, прочели "Мастиленият лабиринт", обявен в официална класация за българския бестселър на 2009, новият роман на Людмила Филипова – "Антихтонът на Данте" ще бъде неговото своеобразно продължение. Те ще могат да проследят историята на главните герои и сюжетни линии. Но тази книга е разказана така, че едновременно да бъде прочетен и като нова, независим от първата част, със съвършено нови послания и идеи. 

Авторката Людмила Филипова лично ще представи най-новата си творба на 17 март (сряда) от 19.30 часа в клуб Магнито Гранде в подлеза на НДК.

"Антихтонът на Данте"
Романът започва със стара флорентинска легенда, която разказва за „тайната на Десетте”, скрита в текстове на Данте Алигиери, както и за загадъчна математическа формула, по която метафорично описаните от поета кръгове и сфери могат да се превърнат в реалност.
Антихтонът на Данте е своеобразен тайнограф, с който читателят може да разчита скрития в хилядолетната история десети елемент, както и закодираните послания в ученията на Орфей, в ръкописите на Алигиери, както и в скандалната Книга на Енох. Разкривайки законите на Антихтон, главните герои ще опитат да прозира и отвъд редовете на тайнствения Археометърът на Д’Алведр, да пренаредят загадъчните символи, изобразени в Тайния град на архитект Копеде, в Рим, да се преосмислят математическите закони на Питагор, както и да разчетат загадъчната свещената плоча на математика д-р Дий и първото послание написано от хората за хората върху каменните глави, чакащи от хилядолетия край Железните врати на Дунава. Докато легендите за всички тези писания разказват, че са били вдъхновени в Отвъдния континент.
Историята на романа превежда читателите през поредния Мастилен лабиринт, изследващ завещаните от Орфей и Данте тайни, сътворени от авторите в огледално един на друг време, точно в 14 век преди и след Христа, когато и двамата са разкрили са съвременниците си смисъла на десетия елемент и са поставяли началото на Ренесанса за своята епоха. Героите на романа се опитват да прозрат защо тъкмо десетото число е скрито, докато не разбират, че тъкмо то допълва осезаемото до съвършенство и отключва същностите на нещата. Виждат го малцина, „докоснатите”, но единствено в него е записано онова знание, което може да разкъса порочната верига от кръгове, в които всички ние сме попаднали. И затова военни организации и влиятелни личности от цял свят, вече няколко века се опитват да го разчетат, докато загадъчни човекоподобни отдават живота си на мисията да го изтрият от лицето на земята. За да спасят своя Антихтон.
Но може би само неговото разкритие ще даде отговора какво е вдъхновило вечните легенди за Долната земя, откъде идват ангелите, кой е езикът на Енох, какво се случва в историята ни на всеки 10 000 години, и защо тъкмо в десетия елемент е божествената искра.
Археоложката Вера Кандилова и загадъчният Ариман ще  предприемат рисковано пътешествие, което ще ги отведе извън границите на всяка човешка логика, за да открият десетия кръг и сфера, в които според гениалния математик и философ Питагор е скрита за избраните тайната на Антихтон.

Те ще се ровят и в неизброими предания и легенди за сияещите същества, които от хилядолетия идват от скритата за хората земя, за да ни носят знание и надежда. Но макар да са описани във всяка човешка епоха и култура, все още никой не знае ангели ли са, сенки или само илюзия на човешкото незнание и любопитство.

Предупреждение: Този роман изследва невидимите с просто око елементи на реалността, като излиза извън рамките на логиката и допустимостта. Книгата може да се чете като роман, но и като инструмент, с който да се разчита десетия елемент, чиято природа е да бъде скрит. Антихтонът на Данте е роман метафора и приказка за възрастни, която се случва на ръба на реалната история, десетките митове и легенди като търси обяснение на най-новите открития в областта на физика, биология, астрономия и археология. Този роман е предназначен за онези, които желаят да намерят Антихтона на своята реалност и които биха дръзнали да обърнат полюсите на личните си значения. Но окончателният облик на тази книга, ще бъде сътворен от всеки един неин читател, защото тя съществува единствено, когато бъде четена и само прочитащият ще я превръща в завършено цяло.

„Едва ли е случайно, че първата книга за „тайната на Десетте” излиза именно в първата Десетица на новото хилядолетие?”
Димитър Ганчев, главен редактор, секция на Radio Vaticana.

„Рядко продължението е толкова добро, колкото и първата част на една история. Героите са познати, динамиката отново е голяма, философията, науката и религията продължават да се борят за своето място почти на всяка страница… На пръв прочит сигурно ще си помислите, че преминаването в жанра на фантастиката е това, което допълва първата част на разказа, но не бързайте с изводите. Ако до край и без предразсъдъци се потопите в неземния свят на Людмила ще усетите, че новината тук е Любовта! И колкото и невероятно да ви се струва ще откриете, че Людмила е дописала нещо ново по тази хилядолетна тема в човешкото изкуство.“
Стилиян Иванов – режисьор, tvart

Издателство "Сиела"
Цена: 18 лева

Сподели в: