Излиза нова книга на Хорхе Букай – "Трите въпроса"

Автор на повече от 20 книги, преведени на над 30 езика, Хорхе Букай е един от най-четените писатели на нашето време. Особено популярен е авторът в страни като Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, а в последните години името му нашумя и в Eвропа: Испания, Германия, Русия  и други европейски държави.

Сега ИК „Хермес“ представя новата книга на Хорхе Букай – „Трите въпроса“, която ще излезе на 19 ноември 2010 г. Дни след излизането й – на 23 ноември,  в зала „България“ ще бъде открита и поредната вдъхновена от Хорхе Букай  изложба на художничката Антония Дочева.

От две години и България, благодарение на ИК „Хермес“, се нарежда сред страните, в които се превежда Хорхе Букай. Още с първата си книга, излязла на български език – „Нека ти разкажа“, авторът успя да си  спечели много почитатели, сред които са и публични личности като Мадлен Алгафари, Цецка Цачева, Соломон Паси,  Ивет Лалова, Бойко Василев, Ива Екимова, Влади Въргала, Яна Грудева, Елена Халваджиян, водещата на  „Елит“ – Надя  и др. Втората книга на Хорхе Букай – „Приказки за размисъл“, подобно на „Нека ти разкажа“, се нареди сред най-продаваните книги в България и затвърди мястото на Букай като знаково име сред читателската аудитория. „Приказки за размисъл“ е сборник от истории, които изследват отделни страни на човешката природа. Тези истории вдъхновиха и известната българска художничка Антония Дочева за картините от великолепната изложба „Искам“.

В края на 2009 г. под знака на ИК „Хермес“ излезе и третата книга на аржентинския автор – „Писма до Клаудия“ – поредната вълшебна история, която ни повежда на приказно пътешествие към дебрите на собствената ни душа.

През юни тази година  по покана на ИК „Хермес“ Хорхе Букай пристигна в България. Гостуването на световноизвестния аржентински писател и психотерапевт  в нашата страна беше  определено от медиите и многобройните  му почитатели  като културното събитие на годината.

С непринуденото си поведение и слънчев характер  Букай  спечели сърцата на хилядите българи, които се докоснаха до него. По време на гостуването си в София, Пловдив и Стара Загора  Хорхе Букай официално представи и романа си  „Да се обичаме с отворени очи“, в който основната тема е любовта и изграждането на взаимоотношенията в една двойка.

След гостуването си в нашата страна  Хорхе Букай беше категоричен, че никъде по света не са го посрещали така, както в България и обеща през пролетта на 2011 отново да ни гостува.

За автора:

Роден през 1949 г. в Буенос Айрес, днес Хорхе Букай е от тези личности, които са щастливи, че „сами са изградили себе си“. Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии: продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като „професионален помощник“. Букай разказва, че когато се дипломирал като лекар през 1973 г., все още не бил съвсем наясно с понятието психично здраве. Пет години по-късно, вече квалифициран специалист по умствени заболявания, имал усещането, че е научил малко повече за патологиите на съзнанието, но все още не знаел нищо за произхода и природата на психичното здраве.
Днес теориите му , макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни. Доказателство за това е огромният читателски интерес, на който се радват книгите му. По думите на Хорхе Букай фактът, че всяка негова книга се превръща в бестселър, се дължи на много работа, на определени умения, които е придобил, и на привилегията да е внук на двама дядовци, които са разказвали приказки.                   

За книгата "Трите въпроса":
 
Това е книга за съкровените пътища, които трябва да извървим в търсене на щастието. Някой може да си помисли, че съществува ЕДНА формула, ЕДИН път и ЕДИН начин да бъдем щастливи, и ще се разочарова, че няма да открие тук вълшебната формула. Книгата обаче е своеобразна карта, която ще ви помогне да следвате вярната посока, докато чертаете собствения си път към щастието. Достатъчно е само да си отговорите на три простички въпроса, в които се крие предизвикателството на целия ни живот:
Кой съм?
Накъде отивам?
С кого?
Важно е да открием отговорите:
За да се предпазим от изкушението да позволим на човека до нас да определя пътя ни.
За да не се подлъжем да се самоопределяме в зависимост от това кой ни придружава.
За да не нагаждаме посоката в зависимост от пътя на човека до нас.
За да не допускаме никой да решава кои сме въз основа на избраната от нас посока и още по-малко – да ни отъждествява с този участък от пътя, по който вървим в момента.
       
Три предизвикателства, три пътя, три въпроса…
 Ще намерим ли смелост да им отговорим?

Сподели в: