Излиза книга трилър за иранската ядрена криза

Най-продаваният португалски автор Жозе Родригеш душ Сантуш ще посети България, за да представи най-новата си книга "Божията формула". Книгата трилър засяга теми като иранската ядрена криза и доказателствата за съществуването на Бог. Писателят, който казва "сравненията с Умберто Еко ме ласкаят, а тези с Дан Браун – не", ще гостува у нас на 23 март 2010г., в книжарница Хеликон – Витоша, от 18.30 часа.

На базата на научни данни авторът гради един реалистичен и динамичен сюжет, в който е разкрита най-голямата загадка в историята на човечеството. С помощта на журналистическите си умения и изключителния си писателски талант Жозе Родригеш душ Сантуш създава един от най-интелигентните трилъри в съвременната световна литература.

За по-малко от три месеца след излизането си „Божията формула” става абсолютен бестселър и книга на годината. Тя е най-продаваната книга в Португалия, като измества от челното място новите заглавия на автори като Дан Браун, Паулу Коелю, Джоан Роулинг, Джон Гришам и Исабел Алиенде.

За книгата „Божията формула”

„Искате ли да напишете интересна книга? Пишете за Бог – за неговото съществуване и отношение към хората. Искате ли книгата да стане бестселър? Разкажете за теологически спорове и невероятни математически загадки, но не забравяйте и историческите факти. Като финални щрихи добавете наболели съвременни въпроси – като ислямския фундаментализъм, и задължително любов, но не каква да е, а невъзможна любов. Ето това е направил Жозе Родригеш душ Сантуш в бестселъра „Божията формула”.

Световноизвестният криптолог Томаш Нороня е нает от иранското правителство да разшифрова наскоро открит криптографски ръкопис, който се съхранява в строга секретност в Техеран. Написан от самия Айнщайн, документът носи името „Божията формула” и вероятно крие много ценна информация.
Преди да замине за Техеран, Томаш е извикан в американското посолство в Лисабон, където го очакват двама агенти на ЦРУ. Те го предупреждават, че документът всъщност съдържа формула за лесно производство на атомна бомба, която великият физик е извел по поръчка на Бен Гурион. Професор Нороня трябва да разбере какво цели иранското правителство и да предаде информацията на американските тайни служби.
Томаш заминава за Техеран, където започва работа по ръкописа. Скоро той разбира, че криптографският документ крие нещо повече от формула за атомна бомба. В кодираното послание Томаш ще открие научното доказателство за съществуването на Бог.

Топрепортер на Португалия

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио.
Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.
Дълго време топрепортерът на Португалия отлично съвместява ангажиментите си като директор на новините на Португалската национална телевизия и сътрудник на Си Ен Ен.
Жозе Родригеш и съпругата му имат две дъщери – Катарина и Инеш.

Най-продаваният португалски автор

Сантуш започва да пише романи съвсем случайно. Негов познат го моли да напише разказ за списание. Журналистът се залавя за работа и на втората седмица с изненада установява, че разказът вече е над 200 стр. Така се ражда първият роман на Сантуш – „Островът на тъмнината”, който се радва на добър прием в Португалия. Големият успех обаче идва с написването на третата му книга – „Кодекс 632”. Историята проследява проучванията на главния герой – симпатичния професор Томаш Нороня, относно истинската самоличност на великия мореплавател Христофор Колумб. Романът достига нечувани до този момент продажби в Португалия и превзема класациите в Испания и Бразилия. Книгата е издадена в САЩ и редица европейски страни. Тя е под опция за филмиране в няколко американски  студия.
Със следващите си романи, сред които е и „Божията формула”,  Жозе Родригеш се утвърждава като автор, който обича да изненадва читателите с интересни и актуални теми. Благодарение на писателския си талант и изключителната си начетеност той за кратко време се нарежда сред най-популярните португалоезични писатели. В Испания, Португалия и Бразилия тиражите на книгите му достигат тези на Коелю, а медиите и критиците сипят възторжени похвали, сравнявайки Сантуш с писатели като Дан Браун и Умберто Еко.
От октомври 2009 г. Жозе Родригеш душ Сантуш е познат и на българските читатели с „Кодекс 632”. Романът предизвика огромен читателски интерес и у нас.

Издаването на следващата книга на Душ Сантуш – „Божията формула” –  предстои на 19 март 2010 г., а три дни по-късно, по покана на ИК „Хермес”, в България ще пристигне и Жозе Родригеш душ Сантуш. Авторът ще остане в страната ни от 22 до 25 март, когато ще се състои и официалната премиера на „Божията формула”.

обем: 488 стр.                                                      
цена: 14,95 лв.   

Сподели в: