Излиза книга за Ману Чао – революционерът с китара

Дни преди концерта на Ману Чао в София на книжния пазар излиза биографичната книга „Clandestino: В търсене на Ману Чао“ от Питър Кълшоу.

Кой е Ману Чао – активист срещу глобализацията, рок бог или революционер с китара? Историите, описани от автора Питър Кълшоу, са истинско музикално пътешествие из живота и творчеството на един от най-добрите музиканти, определян от мнозина за Че Гевара на съвременната уърлд сцена.

Преди години Ману Чао обикаля из Колумбия заедно с групата си Ману Негра, като преговаря с правителствени войски, бунтовници и наркотрафиканти. Епизодът от онова време е описан повече като изтеглянето на Наполеон от Москва, отколкото като рокендрол пътешествие. Така действа Ману, прави всичко различно. Той е музикант, който продава милиони копия от албумите си, но предпочита да спи на пода у приятели вместо в 5-звездни хотели. Активист срещу глобализацията, който си общува еднакво добре със защитници на правата на проститутките в Мадрид и със сапатисткия лидер Субкоманданте Маркос в Чиапас. Отшелник, който се чувства у дома си, когато пее пред 100 000 души на стадионите в Латинска Америка. Такъв е Ману Чао – Че Гевара на съвременната уърлд сцена.

След разпадането на Ману Негра през 1995 г., музикантът започва солова кариера. Сингълът му от 1998 г. „Bongo Bong” го прави световно известен, а албумът „Clandestino”, който се появява същата година е един от най-продаваните френски албуми за всички времена.

През май 2013 г. на книжния пазар се появява и историята на Ману. „Clandestino: в търсене на Ману Чао” е писана в продължение на пет години, през които Питър Кълшоу следва Ману по света – пият в барове в Барселона и Ню Йорк, в последния момент са поканени на благотворително участие в бежански лагер в Сахара, посещават Мексико, където участията са отменени заради размирици, свързани с местните наркобанди. Резултатът е една от най-увлекателните музикални биографии, писани някога, която излиза и на български седмица преди концерта му в София.

Само след броени дни ще може да се потопите в истинско музикално пътешествие из живота и творчеството на един от най-добрите съвременни музиканти, издава „Вакон”.

Отзиви
:

„Ману Чао е истинският наследник на Боб Марли и Джо Стръмър… завладяваща история, разказана по брилянтен начин.”
Найджъл Уилямсън, Songlines

„Откачено величие… В Европа и Латинска Америка Ману Чао отдавна е рок бог, съизмерим с Боб Марли.”
Rolling Stone

За автора:

Питър Кълшоу е описван като „Индиана Джоунс на световната музика”. Покрай работата си в „Обзървър”, „Телеграф” и радиото на Би Би Си е общувал с пигмеи от Централна Африка и е публикувал материали от всички точки на света, от Амазония до Сибир. Като музикант е записвал с членовете на Buena Vista Social Club в Хавана, а в Мумбай – с боливудските оркестри и суперзвездата Аша Бхосле. Живее в Североизточен Лондон. "Clandestino: в търсене на Ману Чао” е първата му книга.

Снимка 2: Питър Кълшоу – вляво и Ману Чао – вдясно

Прочетете още:
Миленита е подгряваща звезда на концерта на MANU CHAO

Сподели в: