Излиза книга за любовта между "Коко и Игор"

1913 г. Руският балет на Дягилев представя в Париж премиерата на балета на Стравински  „Пролетни тайнства”. Тази паметна премиера се оказва влудяващо силно преживяване за младата шивачка Коко Шанел, която е сред публиката.  

1920 година. Пътищата на две от най-ярките личности на столетието се пресичат в момент, когато и двамата са на прага на грандиозен успех.  Гениалният композитор Игор Стравински споделя съдбата на хиляди руски емигранти, потърсили убежище във френската столица непосредствено след Октомврийската революция. В очакване на големия си пробив, той и семейството му са принудени да оцеляват благодарение милостта на меценати и приятели. На вечеря в дома на Сергей Дягилев, Стравински е представен на скандалната и еманципирана Коко Шанел, която жадува за признанието на артистичните среди. Тя предлага на Игор да се премести, заедно с болната си съпруга Катерина и четирите им деца, в лятната й вила край Париж, където ще може да работи на спокойствие. Не след дълго между нея и госта й се заражда разтърсваща връзка, затруднена от дълбоката привързаност на Стравински към семейството, от всеотдайността и на двамата към работата. Когато прикованата към леглото Катя започва да подозира какво се случва около нея, двамата влюбени трябва да решат доколко са дълбоки чувствата им и дали връзката им ще оцелее с наближаващата есен. Моментът е преломен и за двамата. Заедно с парфюмериста Ернест Бо, Коко създава емблематичният „Шанел № 5”, а Игор започва да композира по-освободено и се превръща в един от основоположниците на неокласицизма.
Години по-късно съдбата продължава да ги свързва с невидими нишки до самата им смърт.

Романът "Коко и Игор" е на автора Крис Грийнхал.

Романът има изключително въздействие с бляскавото пресъздаване на една обречена връзка, изпълнена с непозволена радост и много чувство за вина.в. „Гардиън”
„…прекрасен, завладяващ и поетичен роман…” Питър Конрад, Обзървър

„… Крис Грийнхауч блестящо пресъздава атмосфера изпълнена с напрежение и знойна страст…” Съндей Телеграф

Крис Грийнхал е британски писател, поет и сценарист. Роден и израснал в Манчестър, той завършва английска литература и има докторат по постмодерна американска поезия. През 2002 г. излиза първият му роман „Коко и Шанел”, който е преведен на дванадесет езика, а през режисьорът Ян Кунен („Доберман”, „Блубъри”, „9,99”) представя филма „Коко Шанел и Игор Стравински” по сценарий на Крис Грийнхал, на фестивала в Кан.

Сподели в: