Излиза книгата "Изпепелени сенки" от Камила Шамзи

Стремителен в своя размах и дързък в мащабите си, „Изпепелени сенки” е роман за преплетените съдби на две коренно различни семейства на фона на най-драматичните събития от съвременната история.
9 август 1945 г., Нагасаки. Влюбената Хироко Танака, облечена в кимоно с три жерава на гърба, излиза на верандата, за да се наслади на гледката. Тя скоро ще се омъжи за Конрад Вайс – германец, който вярва, че Западът и Изтокът могат да живеят в хармония. Но съдбата е решила друго… Само след миг, внезапно и необратимо, светът наоколо се превръща в пепел. А Конрад – в обгорена сянка върху камък…
Три белега с формата на птици са единственото, което остава на младата жена – незаличим спомен от коприна и плът за всичко, което завинаги е загубила.

Две години по-късно Хироко пристига в Делхи и намира утеха при Елизабет – сестрата на Конрад, и нейния съпруг Джеймс. В техния дом младата жена среща Саджад и отново открива любовта. Разделянето на Индия и създаването на Пакистан е трус, който оставя героите без място в един свят, в който старите конфликти непрестанно са заменяни от нови. Без да имат избор, Хироко и Саджад се местят в Карачи. Техните мечти може да са победени, но поне за заедно…
През следващите десетилетия сенките на историята се разстилат върху сплетените съдби на Елизабет, Джеймс, Хироко, Саджад и техните деца, за да ги сблъскат с опустошителните последици от 11 септември 2001 г. Нежно и неуловимо Камила Шамзи преплита нишките на личните взаимоотношения и ги провира през екота на историческите събития и наслоените предразсъдъци. Връзките, споявали двете семейства през десетилетията и през поколенията, са подложени на изпитания, отвъд властта на обикновения човек. И тези, които остават накрая, не са победители – те са оцелели…

Изпепелени сенки” обхваща пет десетилетия, три поколения и три континента и е поразително изображение на миналото и неговите катастрофи – преборени или избегнати. Но е и апотеоз на любовта – възнаградена и предадена. Четирите части на романа ни отвеждат в Япония, Индия, Пакистан, САЩ и Афганистан и ни дават дълбока перспектива към века, който всички ние преживяхме. Чрез преплитането на несъизмерими на пръв поглед светове, „Изпепелени сенки” разкрива големите трагедии на времето през погледа на обикновения човек и чрез неговите лични загуби.
Камила Шамзи свежда вселената на един жесток век до непреодолимия въпрос: „Защо се случи всичко това?” Но тя е и проницателен автор, който намеква за столетието, в което живеем сега, сочейки неговите тъмни ъгли. Въпреки това в романа няма да открием усещане за фатализъм – напротив, всичко, което се случва на героите, е представено като следствие от техните решения, мисли и действия.

Книгата излиза на 19 октомври 2009г.

За авторката

Камила Шамзи е автор с неимоверна амбиция и сила на въображението. Тя е родена през 1973 г. в Карачи. Завършила е в САЩ. Зад гърба си Камила има шест романа. Тя е носител на няколко награди за литература, а повечето нейни произведения са номинирани за различни престижни призове.  Последният й роман „Изпепелени сенки” е избран сред шестте финалиста на най-популярното литературно отличие, връчвано на жени писателки – наградата „Ориндж”.
Камила Шамзи е чест гост на Би Би Си, пише за в. „Гардиън”. Към днешна дата тя живее в Лондон и Карачи.

Сподели в: