Излиза втората книга от трилогията "Рицарят тамплиер" на български – "Рицар на храма"

Втори роман от знаменитата трилогия на Ян Гиу, преведена в десетки страни и продадена в милионни тиражи, неслучайно определяна като най-значимото произведение в жанра на историческия роман през последните години. Блестящо повествование, разказващо за събития от XII век, за възвишени идеали, силни чувства и зловещи интриги.

Трилогията "Рицарят тамплиер" се състои от романите "Пътят към Йерусалим", "Рицар на Храма" и "Кралство в края на пътя".
Първият роман "Пътят към Йерусалим" стана един от бестселърите на 2008 г. в България и в продължение на месеци оглавяваше класациите у нас.
Успоредно с тръгването на филма по българските екрани излиза вторият роман от трилогията – "Рицар на Храма".
Третият роман ще излезе на 27 април.

По трилогията е заснета най-скъпата кинопродукция, правена в Европа – "Рицарят тамплиер". За осъществяването й усилията си обединяват няколко европейски кинематографии – Швеция, Англия, Германия, Дания, Норвегия и Финландия. В продукцията участват популярни актьори като Венсан Перес ("Фанфан Лалето", "Кралица Марго"), легендарната Биби Андершон (спечелила много световни награди за участието си във филми на Бергман), Стелан Скарсгард и др. Продукцията всъщност се състои от два двучасови филма. В кината у нас се разпространява международната версия, обединяваща двата филма.

Филмът излиза у нас на 23 януари.

Вокалистката на "Роксет" Мари Фредриксон записа водещата песен към него.

За книгата:
Арн Магнусон е най-изключителният воин, който се е раждал в Севера. Но любовта му става жертва на интригите около борбата за престола. В резултат на това любимата му Сесилия е затворена за двадесет години в манастир, където е подложена на жестоки мъчения и наказания от демоничната майка Рикиса. За същия срок Арн е изпратен като рицар тамплиер в Светите земи, където се води война между християни и мюсюлмани. И двамата трябва да се борят, за да оцелеят, да се научат да се изправят срещу злото и да преодоляват физическата болка. Мъчителната раздяла разклаща вярата им в Господ и доброто – макар и да вярват един в друг и да се надяват, че един ден отново ще бъдат заедно.

В Светите земи Арн разбира, че сарацините не са толкова брутални и нецивилизовани, както ги представя християнската пропаганда. Напротив. След като спасява от разбойници лидера на сарацините Саладин, Арн с усърдие се учи от него на любов и война, макар и да принадлежи на другия лагер…

За автора:
Репутацията на писател от световна величина Ян Гиу си спечелва с трилогията си „Рицарят тамплиер” и поредицата си шпионски трилъри с главен герой Карл Хамилтън. След Астрид Линдгрен той е най-известният и тиражиран шведски писател в света, като в момента той продава повече книги от авторката на “Пипи Дългото чорапче” и “Карлсон, който живее на покрива”.

Роден е на 17 януари 1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е бил френски посланик в Хелзинки, Финландия.

Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман "Зло", екранизиран през 2004 г. и отрупан с награди, в това число и с номинация „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

Започва кариерата си на писател успоредно с тази на разследващ журналист, работи за няколко вестника и списания, както и за телевизията. От 1971 г. до днес е написал близо 40 романа, преведени на повече от 20 езика. Само в Швеция тиражите на трилогията му надхвърлят 6 млн. екземпляра. Първият роман излиза през 1998 г., а последният – през 2000 г. Девет години по-късно трилогията на Ян Гиу е явление от световна величина.

Ян Гиу е бил член на тайна разузнавателна организация през 1973 г. Във връзка с това е осъден за шпионаж и лежи десет месеца в затвора. Освен като писател, днес той е известен политически журналист и независим коментатор на текущи събития, особено на конфликтите в Близкия Изток и разни вътрешни проблеми. Той критикува начина, по който Съединените щати водят война срещу тероризма, израелската политика по отношение на палестинците и шведската служба за сигурност. Автор е и на поредица исторически документални филми за тамплиерите.

Романите от много успешната серия от шпионски трилъри с главен герой Хамилтън вече се подготвят за издаване на български. Критици и читатели сравняват поредицата с романите за Борн от Робърт Лъдлъм и за Джеймс Бонд от Ян Флеминг. Но Ян Гиу отново предлага нещо различно и оригинално – шпионските му романи ни най-малко не са копия на вече популярни чужди бестселъри, а въздействаща, спираща дъха проза, изпълнена с много напрежение и сюжетни обрати.

Страници: 448
Издава: ИК Персей
Корична цена: 15 лв.
Премиера: 26 януари 2009 г.

* * *

Вижте още:
Рицарят Тамплиер: Пътят към Йерусалим излиза на български

Сподели в: