Излезе Тортила Флет“ на Стайнбек“

За книгата: Тортила Флет е съществуваща местност в Калифорния, макар и в Кармел, а не в Монтерей, където я разполага Джон Стайнбек – писателят, който по единодушното мнение на световната критика разбира американците по-добре от всеки друг. Той събира в този неголям по обем роман истински истории за паисанос (потомци на испанци, индианци, мексиканци и европейци), жители на този маргинален квартал, и, следвайки епичната традиция на легендите за цар Артур и неговите рицари, сладкодумно ниже повествованието за Дани и неговите приятели.

Разказът на места е забавен, на места – сериозен, а героите се запечатват в съзнанието. Книгата се помни от поколения български читатели и заради превода на нашия преводач, литературен историк, критик и философ Цветан Стоянов.

За автора: Джон Стайнбек (1902-1968) е роден в калифорнийския град Салинас, където живеят повечето от незабравимите му герои. Той е запознат от първа ръка с тежкия труд на американските фермери и работници от началото на миналия век, защото сам той е бил такъв, преди да започне да се изявява като журналист. През 1935 г. публикува първия си роман "Тортила Флет" и не след дълго получава одобрението на читателите. Автор е на повече от 25 романа, а през 1962 г. става лауреат на Нобеловата награда за литература.

Издава: ИК Колибри

Сподели в: