Излезе романът "Гробницата" на Кейт Мос

Кейт Мос е авторка на бестселъра Лабиринт, отличен с наградата Ричард и Джуди (2006) и обявен от Уотърстоунс Топ за един от 100-те романа на последните двадесет и пет години. Тя е учредител на наградата Ориндж за художествена литература. Живее със семейството си в Англия и Франция.

През октомври 1891 година седемнайсетгодишната Леони Верние и брат й Анатол напускат Париж и се отправят на юг към средновековния град Каркасон. Момичето попада на разрушена гробница и оттам на прастара тайна, оставила кървави следи. Когато разравя миналото, Леони открива уникална колода Таро карти, за които се знае, че управляват живота и смъртта.

През октомври 2007 година Мередит Мартин проучва биографията на композитора Клод Дебюси. Негова музикална творба и стара снимка й разкриват историята на една трагична любов, на едно изчезнало момиче и на странни събития, случили се преди повече от век.

Един роман, в който тайните на миналото са останали непогребани, а интригите, страстите и отмъщенията продължават да бушуват…

За автора:

Кейт Мос е родена на 20 октомври 1961 г., английска писателка и радиоводеща. Става особено популярна със своя роман „Лабиринт” (2005), който днес е преведен на повече от 37 езика. Мос е родена в западен Съсекс, завършва в Ню Колидж в Оксфорд. След дипломирането си прекарва седем години в писане и публикуване на книгите си. Омъжва се за дългогодишния си приятел от училище Грег Мос, след като се срещат случайно 20 г. по-късно в пътуване с влак. Днес живее със съпруга си и двете си деца в гр. Каркасон, Западен Съсекс.
Като тийнейджърка животът й се върти около репетиции в оркестри, уроци по виола и упражнения по няколко часа на ден. Но на 16 години решава, че не е достатъчно добра, за да бъде солист, и заминава да учи литература в Оксфорд, където се включва в театралната общност. Днес музиката й липсва, но затова пък я превръща в ключова тема в книгите си.
Друго важно решение за живота и кариерата си Мос взема в края на двайсетте си години, когато получава съблазнителна издателска оферта да напише роман. „Трябваше да затворя очи и да скоча. Реших, че това е моментът. Беше плашещо изведнъж да зарежеш всичко. Но това е било абсолютно правилното, колкото и да е било неразумно.” Така писателската й кариера започва с роман за емоционалната страна на бременността – „Да станеш майка“. Тя мрази да бъде бременна, непрекъснато се притеснява и се чувства болна; така решава да сподели бележките си с други жени и да извлече нещо позитивно от преживяването си. Петнайсет години по-късно книгата все още се търси.
Кейт Мос се запалва за пръв път по картите таро, когато прочита книга на италинския писател Итало Калвино. Но искрата се разгаря едва след като се среща със специалист в Ковънт Гардън по повод проучванията си за бъдещия роман „Гробницата”. „Тълкувателката” на картите беше умна и много интересна, ведра и сияеща жена; въобще не беше това, което очаквах. Тя отговори на всички мои въпроси и накрая каза, че е време за тълкувание. Тогава сърцето ми подскочи. Изненадах се от реакцията си. Защо това да е толкова страшно, ако аз не вярвам? Тълкуването беше изключително точно за всичко – от свързаността ми с Франция (Мос притежава къща в подножието на Пиренеите) до моите две деца.“ Така след подобно преживяване тя е по-склонна да вярва, отколко да не вярва. „Когато бях дете, четях приказки и харесвах много историите за духове, призраци и феи. Струваше ми се, че те са част от случващото се и в настоящето всеки ден. Винаги съм била убедена, че не е наша работа да знаем всичко. Мисля, че е чудесно, че има неща, които не разбираме; това е като противосредство на съвременния начин на живот в непрекъснато търсене.“

Романът „Гробницата” е изграден темпорално в два времеви периода – 1891 г. и съвремието (2007 г.) и следва две женски противоположности. Историята започва в Париж, „град, застлан с кости“, през март 1891 г., където невинно младо 17-годишно момиче присъства на погребението на жената на брат си, която не познава, и е въвлечена в поредица странни събития. Получава покана от леля си Изолда, която е вдовица, да пътува до Каркасон заедно с брат си Анатол. Неизвестно за нея, брат й и Изолда, момичето е въвлечена в странна история от някогашен ревнив любим на лелята Виктор Констан. Мъжът открива къде са отседнали и подготвя своето отмъщение.
В наши дни американката Мередит Мартин отпътува за Франция, за да изследва живота на френския композитор Клод Дебюси, чиято биография пише. Целта й е да научи повече за биологичната му майка. По време на посещението си обаче тя разкрива информация, която я отвежда до родословието на Леони Верниер. Започва да търси истината за събитията в Каркасон от онова време. По-голямата част от действието се развива в грандиозния дом в гр. Рен-ле-Бен, който в миналото е собственост на починалия чичо на Леони Жул и съпругата му Изолда. По времето на Мередит къщата е превърната в хотел с името „ Домен дьо ла Кад“. Предполага се, че някога съпругата на ебюси, Лили, е прекарала там известно време. За престоя си там Мередит има и личен мотив – в хотела я отвеждат няколко оръфани по краищатачерно-бели снимки и нотен лист за пиано с надпис „Гробницата 1981”, единствените неща, които е наследила от майка си. Жената не знае нищо за семейството си и копнее да научи поне нещичко. Попада при гадателка на карти таро, която й дава точни описания на хората, свързани с миналото й, според характеристиките на изображенията. Тя трябва обаче сама да проследи родословното си дърво и да се изправи лице в лице с демоните си. След сеанса гадателката й подарява колодата с думите „Сигурна съм, че ще ви потрябват!“ Минало и настояще започват да се преплитат. В библиотеката на чичо си открива негова монография с ужасяваща гравюра на дявола, а текстът разказва за историята на една гробница. По каменните стени са изрисувани карти, „които щяха да оживеят и чрез тяхната сила да преминат в друго измерение“, в ъглите – ноти. Изведнъж гробницата се изпълва с духове, а изображенията оживяват.
Книгата се отличава с непрекъснатите отпратки към окултното, тълкуването на картите таро, преплитането на историите на Леони и Мередит, свързани с алка църква, известна като Гробницата в областта на „Домен дьо ла Кад“… Историческите и географските детайли в романа са достоверни, толкова емоционално наситени, че човек може да си представи, че е на мястото на действието – например описанията за подножието на френските Пиренеи, че се разхожда по уличките на средновековния град Каркасон.

Друг похват, който се хареса от читателите, е приложените осем карти таро на измислената Верниер, специално рисувани за романа на Мос и илюстрират вътрешните корици на книгата. Те, както и картата на местността и музикалните фрагменти след главите, допринасят историята да оживее.

ИК Сиела

Корична цена: 18 лeва

Сподели в: