Излезе първата пълна биография на групата "Уайтснейк"

През тази седмица на книжния пазар излезе първата пълна биография на легендарните „Уайтснейк”. И това се случи само месец преди концерта на групата на 24 ноември в „Арена Армеец”.  

Книгата е със заглавие „Отплаване. Фантастичното пътешествие на „Уайтснейк”, издадена от издателство "Сиела". Автор е Мартин Попов – канадски журналист от руски произход. Преводач от английски е Георги Иванов. Корицата е дело на Дамян Дамянов.

* * *

Тази книга е първият опит да бъде разказана цялата история на групата на Дейвид Ковърдейл. Много се е изписало досега за „Бялата змия”, но никой не се е осмелявал да събере на едно място фактите от дългия живот на групата – от корените на Ковърдейл в „Дийп Пърпъл” до днес. С тази задача се е заел канадският журналист от руски произход Мартин Попов. Той от десетилетия следи историята на рок музиката и многократно е разговарял с бивши и настоящи членове на „Уайтснейк”, които в неговите интервюта разказват от първо лице за нея.

В „Отплаване” музикантите ще открият историята на групата, описана от титани на рока като Дейвид Ковърдейл, Джон Лорд и Стив Вай. Читателите ще разберат от какво е вдъхновен текстът на Here I Go Again и защо песента Fool For Your Loving е била написана в конюшня. Авторът припомня бурните отношения между великите музиканти, както и сблъсъците с моралистите заради нецензурните текстове и неприличните обложки. Отделено е специално внимание и на връзката на Ковърдейл с Тоуни Китейън – сексапилната жена от клиповете на групата, която мнозина обвиняват, че се е превърнала в нещо като Йоко Оно за „Уайтснейк” и отдалечава Дейвид от бандата.

Мартин Попов е включил  и подробна дискография на групата, както и рецензии и описания на песните от най-великите албуми на „Уайтснейк”.

С над 50 книги на тема рок и метъл Мартин Попов е един от най-опитните изследователи на твърдата музика. Той е огледал подробно всяко клонче от огромното родословно дърво на рока  и е извлякъл от там всичко, което меломаните си заслужава да знаят за своите любими групи.

Вижте още:

Луксозна книга за АББА

"Адел: биография" от Марк Шапиро
Скандалната биография: "Мик: Дивият живот и бесният гений на Джагър"

Сподели в: