Излезе поредният роман на изключителната Исабел Алиенде

"Предполагам, че ще поставиш мои статуи по площади и че ще има улици и градове, наречени с моето име, както ще има такива на името на Педро де Валдивия и други конквистадори, ала стотици отрудени жени, основали селища, докато мъжете им воювали, ще потънат в забвение.“
Това са думи на Инес Суарес – млада, бедна испанска шивачка, която тръгва за Новия свят да търси съпруга си, изгубен отвъд Атлантика в преследване на своята мечта за слава. Тя също копнее да изживее живот, изпълнен с приключения, забранен за жените в тесногръдото средновековно общество. В Америка Инес не намира мъжа си, но затова пък открива страстната любов с Педро де Валдивия, фелдмаршал при Франсиско Писаро, редом с когото Инес преживява рисковете и несигурността на конкистата и основава вицекралството в Чили. В този епичен роман любовта представлява глътка въздух насред грубостта, насилието и жестокостта на един незабравим исторически момент. С перото си Исабел Алиенде показва, че действителността може да бъде също толкова или дори по-удивителна, отколкото най-добрите литературни произведения, и не по-малко завладяваща.

Исабел Алиенде е родена на 2 август 1942 г. в Перу. Работи 10 години като журналистка в родината си, а след военния преврат през 1973 г. емигрира във Венецуела, където до 1984 г.работи във вестник „Ел Насионал“. Преподава литература в престижни университети в САЩ и пише романи, статии, хумористични книги, пиеси и книги за деца. Смята се за най-добрата латиноамериканска авторка на всички времена и я сравняват единствено с Габриел Гарсиа Маркес като мащабност на повествованието и богатство на езика. Сред световноизвестните й книги са трилогията „Къщата на духовете“ (1982), „Дъщеря на съдбата“ (1999) и „Портрет в сепия“ (2000), „Ева Луна“ (1987) и „Приказки за Ева Луна“ (1989), „За любовта и сянката“ (1984), „Паула“ (1994) и много други.

Исабел Алиенде – „Инес, моя душа“,
превод Маня Костова,
364 стр.,
цена 15 лв.

Сподели в: