Излезе политическият трилър ,,Къща от карти" от Майкъл Добс

,,Къща от карти", ИК ,,Сиела" (цена: 16 лв.; 384 стр.) е политическа драма за власт, задкулисие, амбиция, слабостите на човешката природа и тръпката от играта на надмощие. Разказът започва в навечерието на изборите за правителство във Великобритания, някъде в края на 80-те. Премиерът Хенри Колингридж е преизбран за втори мандат, а неговата партия за четвърти пореден. Но мнозинството им не е достатъчно и много от постовете в кабинета са изгубени. От това пострадва дългогодишният партиен апаратчик Франсис Ъркарт – 62 г., достолепен шотландски аристократ, един от доайените в политиката. Той е имал основен принос за изборната победа и съответните очаквания за по-висок пост, но остава в същото положение. Разочарован и лично обиден, Ъркарт търси промяна на статуквото в своя полза, като се обръща към безскрупулните уроци от младостта си, огромното количество вътрешна информация, с която разполага и сравнително прикрития си профил. Откъс от книгата прочетете тук.

В зловещата му схема, която се разгръща в действието на романа, той използва слабостите и амбициите на други: младата и доказваща се репортерка Мати Сторин; пристрастения към кокаин ПР на правителството Роджър О’Нийл; алчният медиен магнат Ландлес; проваления брат на премиера, алкохолика Чарлз. Срещу обещанието да не цитира името му, Ъркарт доверява на репортерката Мати, че партията е отслабена и бушуват междуособици. Това е първото размътване на водата. След това изнудва ПР-а О’Нийл с информация за злоупотреби, като го заставя да му бъде дясна ръка в подмолната схема. Първата му задача е да „изтече” информацията, че правителството отлага здравна реформа. Това веднага е използвано от опозицията. Същото се случва и с документ за тежка реформа във военното дело, непопулярна сред старите лордове в самата партия на правителството. По този начин се създава вътрешна война в партията. По време на ключова конференция на партията, „изтичат” данни на вътрешно проучване, според което рейтингът на Колингридж пада главоломно. Конференцията е пълен провал. Отчаян да поправи имиджа си, премиерът търси вниманието на медиите, но тогава идва последният удар срещу него. Братът на премиера, Чарли, е обвинен в търговия с акции, използвайки секретна информация, която само премиерът е можел да му даде. Всичко е толкова добре нагласено, че изглежда желязна версия – отново планът е на Ъркарт, а изпълнението на О’Нийл. Ден по-късно премиерът не издържа и подава оставка.

Майкъл Добс ни въвежда зад кулисите на безскрупулни политически машинации и корумпирани медии във Великобритания в края на 80-те, с детайл и дълбочина присъщи на автор преживял това, което разказва. Главният герой, Франсис Ъркарт, използва връзките и информацията си, за да излезе от сянката на анонимен партиен пост. Задейства грандиозна подмолна машина за скандали и шантаж, което ще разклати всички в Уестминстър, за да свали премиера и да заеме мястото му. Амбициозната млада журналистка Мати Сторин се натъква на историята на живота си, но тя ще й струва твърде много.

Прочетете още:
Любов, щастие и малко изневяра – това са хитовите заглавия от седмичната класация

,,Писма от Скай” от Джесика Брокмол

Сподели в: