Излезе от печат продължението на сензационната книга „Това се случи пред очите ми”

Дългоочакваната втора част на „Това се случи пред очите ми“ (ИК „Изток-Запад“) на известния български литератор, политик и журналист от зората на прехода Йордан Василев вече е факт. Книгата допълва описаните в първата част исторически събития по време на управлението на президента Петър Стоянов в периода 1997–2002 година.

Както първата, така и втората част на „Това се случи пред очите ми“ са посветени на Петър Стоянов – първият български държавен глава след Втората световна война, който не е бил член на Българската комунистическа партия. Авторът – известният български литератор и политик Йордан Василев – събира и анализира документалните свидетелства от периода, като отделя особено внимание на детайлите. Целта е читателят сам да направи своите изводи за онези факти, които в голяма степен предопределят хода на събитията през последващите години и до ден днешен.

Сред описаното във втората книга „Това се случи пред очите ми“ (с подзаглавие „България през мандата на президента Петър Стоянов”) са въвеждането на валутния борд, подаването на официална молба от страна на България за членство в НАТО, срещите на Стоянов с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън, с първия президент на Руската федерация Борис Елцин, усилията за присъединяване на България към ЕС и НАТО, влошаването на отношенията между президента Стоянов и премиера по това време Иван Костов и др.

Самият Василев е роден на 26 септември 1935 г. През март 1948 г. неговото семейство е изселено от София, а софийското им жителство е възстановено през 1964 г. Студент е по българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, но през 1956 г. (след въстанието в Унгария) е изключен от университета. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември”. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години безработен. Започва работа като уредник в сп. „Литературна мисъл”, но отново е уволнен. Работи като специалист в Института за литература на БАН, защитава дисертация за Иван Хаджийски; хабилитира се през 1990 г. Василев е един от основателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, а и на СДС. Бил е председател на Националния клуб за демокрация, както и депутат в 7 Велико Народно събрание и в 36 НС, в което е избран за председател на Комисията за национална сигурност. Автор е на 15 сборника, между които и две книги за Елисавета Багряна в съавторство с Блага Димитрова.

Премиерата на изданието ще се състои на 21 май (вторник!) от 18.00 в Парк-хотел "Москва"(ул. Незабравка 25) с участието на самия Стоянов, Милчо Левиев и Румен Леонидов. Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Костантинов.

Сподели в: