Излезе книгата "Със сърце и душа" за доайена на Народния театър Петър Василев

На 27 май в НТ "Иван Вазов" се състоя премиерата на книгата "Със сърце и душа", посветена на стогодишната на актьора Петър Василев.

Водеща на паметната вечер бе актрисата Мария Стефанова. Книгата беше представена от Атанас Свиленов и Никола Вандов (двамата са редактори, а Свиленов е автор и на предговора). Йорданка Кузманова прочете откъс от книгата, а Мирослав Миндов – дългогодишен колега и партньор на Петър Василев, бивш директор на Народния театър и бивш председател на Съюза на артистите, разказа спомени. Анна Българанова, направила предпечатната подготовка и дизайна, сподели интересни подробности около подготовката на изданието. На сцената беше и Игор Марковски, автор на 45-минутно интервю с Петър Василев, заснето в края на 2004 г. по повод стогодишния юбилей на Народния театър. Публиката имаше възможност да види няколко минути от интервюто му и отново да се среще със знаменития актьор.

Повече за книгата "Със сърце и душа" Петър Василев
Издателство "Сиела"
Корична цена: 20.00 лв.

Доайенът на българския театър Петър Василев е роден на 9 октомври 1911 г. в с. Сладък кладенец, Старозагорско, в бедно семейство с шест деца. Оставил е в историята на националния ни театър значителна следа с изиграните над 300 роли в театъра, киното и телевизията през дългия му творчески път. Той бе живата история не само на българския театър, но и на българската култура през последните 75 години.

През 75 годишния си творчески път Петър Василев е работил с много поколения актьори, режисьори, сценографи и драматурзи. Участвал е в много телевизионни и радиопредавания, филми, в Българския есперантски театър с ръководител Кирил Дражев. С тази трупа играе във Виена, Атина, Лондон, Ленинград – сега Петербург, Хелзинки, Копенхаген, Хамбург, Будапеща и на много други места по света.

До последния си дъх в своя 98 годишен живот Петър Василев бе с бистър ум и добър дух. Никога не загуби интереса си към живота и към културата най-вече. Четеше, пишеше и публикуваше спомени. През целия си живот е бил голям любител на природата, и най-вече на планините. Покорявал е многократно всички големи български планини и върхове. Мечтаеше да издаде книга, в която да бъдат събрани всички материали от и за него, с богат илюстративен материал, събиран с десетилетия.

Петър Василев издъхна на 6 август 2009 година в дома си в София от сърдечна недостатъчност.
Книгата “Със сърце и душа”, която се подготви за неговата сто годишнина през 2011 г. и се издава от “СИЕЛА”, се състои от няколко части.

Първата включва изкуствоведчески материали за творчеството на Петър Василев от писателите Вичо Иванов и Гео Крънзов и от театроведката Севелина Гьорова.

Във втората са включени спомени за Петър Василев от известни негови съвременници, колеги и партньори – Таня Масалитинова, Стоянка Мутафова, Мария Русалиева, Мирослав Миндов, Мария Стефанова, Адриана Андреева, Ванча Дойчева, Николай Николаев, Кирил Кавадарков, Михаил Петров, Велко Кънев, Валентин Ганев, Петър Попйорданов, проф. Петър Петров, проф. Венелин Кръстев, режисьорите-проф. Енчо Халачев, проф. Надежда Сейкова, Павел Павлов, Никола Петков и др.

Изключително стойностна е третата част на книгата, включваща спомени от Петър Василев за видни представители на българската култура от миналия век – Симеон Радев, акад. Михаил Арнаудов, Иван Радославов, Трифон Кунев и др. За бележити актьори като Стоян Бъчваров, Роза Попова, Петя Герганова, Иван Димов, Никола Балабанов, Владимир Трандафилов и др.

В четвъртата част са поместени справки за ролите на Петър Василев в студията на Роза Попова, в провинциалните театри – Варна, Пловдив и Русе, в Народния театър “Иван Вазов”, в киното. Списъци на директорите и режисьорите, с които е работил през 75 годишния си творчески път.

Петата част
на книгата включва снимков материал от различни роли, играни през дългия му творчески път и от личния му живот (130 бр.).

Книгата е придружена и с DVD диск, включващ почти едночасово телевизионно интервю на журналиста Игор Марковски, заснето по повод 100 годишния юбилей на Народния театър “Иван Вазов” и излъчено без никакви съкращения и монтаж в авторското предаване на Марковски “Шах и мат” на 6.12.2004 г. по BBT.

Съдържанието на книгата “Със сърце и душа” разкрива най-пълноценно, както личността и творчеството на Петър Василев, така и панорамата на културния ни живот в средата и втората половина на ХХ век. Уникалните за един актьор спомени за връзки и приятелства със забележителни личности от миналото столетие остават за бъдните поколения в тази мемоарна книга.

Вижте още:
Интервю с Петър Василев: Вървя по свой собствен път в изграждането на образите
Плеяда от театрални звезди уважиха премиерата на книгата за Петър Василев 

 

 

Сподели в: