Излезе книгата "Бебето философ" на Алисън Гопник

Съсредоточено, сбърчило вежди, едномесечно бебе се втренчва в лицето на майка си и внезапно се усмихва блажено. Какво ли представляват възприятията му в този момент? Ами неговите чувства? Какво ли всъщност означава да си бебе? Отговорите ни дава Алисън Гопник в превъзходната си книга „Бебето философ”(ИК „Изток-Запад”).

Как мислят бебетата? Какви са емоциите им? До каква степен нашите детски преживявания формират живота ни като възрастни? През последното десетилетие се извърши революция в нашите възгледи за умовете на бебетата и малките деца. Бяхме свикнали да смятаме, че бебетата са ирационални и че мисленето и опитът им са ограничени. Алисън Гопник – водещ психолог и философ, но също така и майка – ни обяснява най-новите научни и психологически изследвания, които разкриват, че бебетата учат повече, създават повече, грижат се повече и изпитват повече, отколкото сме си представяли. Съществува и добро основание да вярваме, че бебетата всъщност са по-умни, по-задълбочени и по-съзнателни от възрастните.

В книгата си „Бебето философ” Гопник пише: „Детството – нашият продължителен, защитен период на незрялост – играе изключително важна роля в човешката способност да променяме света и себе си. Децата не са просто дефектни възрастни, които постепенно придобиват съвършенство и комплексност. Децата и възрастните са различни форми на Homo sapiens. Те имат различаващи се, макар и еднакво сложни и силни умове, мозъци и форми на съзнание, проектирани да обслужват различни еволюционни функции. Човешкото развитие прилича повече на метаморфоза, подобна на онази, при която гъсениците се превръщат в пеперуди, отколкото просто на растеж.”

Бебето философ” ни дава отговори на някои от най-големите и най-стари въпроси, които ни вълнуват. Както искреният и чист поглед на едно новородено към неговата майка полага основите на любовта и нравствеността, така неспирните проучвания на прохождащото дете крият в себе си ключа към революционни разкрития. Необузданото фантазиране на малчуганите например обяснява как можем да си представим бъдещето, да пишем романи и да изобретяваме нови технологии… Повеждайки ни на едно увлекателно и леко пътешествие из дебрите на авангардната съвременна наука, свързана с разбирането на съвсем малките деца, Гопник ни предлага изумителни прозрения за начина, по който бебетата виждат света. Това ни кара да оценим по-дълбоко и ролята на родителите за формирането на техния живот, а също и да осъзнаем, че бебетата са мистерия, която с разгадването си ще ни покаже една съвсем нова гледна точка…

Сподели в: