Излезе историческият трилър "Ерес" на С. Дж. Парис

За радост на всички почитатели на историческите трилъри, книгата „Ерес“ от С. Дж. Парис е на пазара от ИК  „Ентусиаст“.

Със своята историческа достоверност и изключителна живописност в пресъздаването на епохата, „Ерес“ грабва читателя от първия миг и го пренася в необикновено време с невероятна атмосфера, гарниран с мистерии, интриги, коварни убийства, което превръща книгата в спиращ дъха съспенс. Специално за XXIX Софийски международен панаир на книгата, на който „Ентусиаст“ ще участва за първи път, от издателството са предвидили и луксозен вариант на „Ерес“ с твърди корици, който ще излезе непосредствено след меката подвързия.

С. Дж. Парис е псевдоним на британската журналистка Стефани Мерит. За първи път тя се запознава с личността на Джордано Бруно като студентка в университета в Кеймбридж: „Веднага съзрях брилянтността и сложността на образа му. Изненадах се искрено, че никой до сега не е написал роман за него“, споделя авторката.

Годината, в която се развива действието в „Ерес“, e 1583. По време на управлението на Елизабет I напрежението между протестантите и последователите на католическата вяра става все по-голямо. Франсис Уолсингам, най-известният шпионин на кралицата, е по следите на конспиратори паписти, които искат да качат на трона на Англия Мария Шотландска и да върнат страната в лоното на Католическата църква. Точно в този момент Джордано Бруно, бивш монах, който бяга от Инквизицията в родната си Италия, защото е преследван заради еретичните за онова време схващания, че не Слънцето се върти около Земята, а Земята около Слънцето, се озовава в Англия и е вербуван от Уолсингъм.

Бруно е изпратен под прикритие в Оксфордския университет, смятан от мнозина за свърталище на католическата съпротива. Той има три мисии – да участва в дебат върху теорията на Коперник с ректора на колежа „Линкълн“ доктор Джон Ъндърхил; да разследва католическа конспирация, по поръчение на Уолсингам и да търси забранена книга – древен текст от Хермес Трисмегист, който може да подкопае устоите на Християнската църква. Докато е по следите на древен ръкопис, който разкрива тайни, способни да унищожат Църквата, Бруно неочаквано е въвлечен и в разследване на брутално убийство, което смущава спокойствието на малкото университетско градче.

Скоро става ясно, че мотивите са много по-дълбоки от академично съперничество. Уликите сочат, че жертвите са замесени в еретични дела. Докато върви по следите на убиеца и открива нови и нови улики, Джордано Бруно се сблъсква с различните лица на вярата в Бог и разбира, че в онези тъмни векове, когато свободната мисъл е ограничавана от доктрини, папски и кралски укази, границата между вярата в Бог и религиозния фанатизъм е тънка и прекрачването й често има фатални последици…

Мистерии, коварство, убийства –
блестящ, исторически трилър в традицията
на „Името на розата“

„В „Ерес“ има всичко интриги, загадки, изключително точно пресъздаване на историческите събития и невероятна атмосфера.“
Кейт Мос, автор на „Лабиринтът“

„Завладяваща книга… историческият период е пресъздаден изключително живописно, а историята те грабва от първия миг.“
Кон Игълдън, автор на „Чингис”

„Задължително четиво за всеки любител на историческите трилъри. Невероятно точно описание на епохата, пълнокръвни образи и спиращ дъха съспенс – С. Дж. Парис пренася читателя в едно необикновено време.”
Матю Пърл, автор на „Клубът Данте”

ИК "Ентусиаст"

Корична цена: 17 лева

Сподели в: