Изкуството Уцуши-Е ще бъде представено на 27-ми и 28-ми ноември

Изкуството на Уцуши-Е ще бъде представено на 27-ми и 28-ми ноември на българската публика. Уцуши-е се появява за първи път в Япония през 1803 г. като визуален театър, в който се използват техники, предшестващи тези на днешното анимационно изкуство.

На 27-ми НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, като заключително събитие от „22-рите Дни на японската култура в България”, посолството на Япония и Японската фондация организират две представления на изкуството на Уцуши – Е. Изкуството на Уцуши-Е се появява за първи път в Япония през 1803 г. като визуален театър, в който се използват техники, предшестващи тези на днешното анимационно изкуство. Театралната форма „Едо Уцуши-Е” представлява не само прожектиране на изображения. В нея майсторът- прожекционист борави със светлината и изгражда представлението чрез цялостно овладяване на изображенията.

Едо Уцуши-Е представлява уникална форма на изкуство – разказване на истории чрез движещи се изображения. То възниква по времето, когато «магическите» фенери са внесени в Нагасаки в средата на 18 век, и се превръща в популярна и обичана форма на забавление в Япония. Тъй като фенерите са изключително тежки и горещи, японците, с характерната си изобретателност, създават дървени, достатъчно леки, за да дадат възможност за показване на движещи се изображения върху екран. Друга особеност на този театър е тази, че за разлика от филмовата лента, върху която изображението е запечатано веднъж завинаги, тук изображенията се създават на момента и всеки път са различни, в зависимост от реакцията на публиката. Особено впечатляващи са ярките цветове и бързата смяна на картините.

Мнозина специалисти смятат, че Едо Уцуши-Е е предшественик на японското аниме, което познаваме днес. В България Едо Уцуши-Е ще бъде представен от театралната група от Токио Минва-дза, която получава висока оценка за възстановяването и поддържането на изкуството на Уцуши-Е и за уменията си „ръчно да задвижва изображенията”. Представленията ще бъдат изпълнени под звуците на традиционна японска музика.

Входът за събитията е само с покани, които вече се раздават на билетната каса на НАТФИЗ.

Представлението на 27-ми ноември е открито за всички желаещи, на 28-ми ноември са поканени министри, депутати, представители на бизнеса, културата, образованието, медиите и др.

Организатори са Посолството на Япония в България и Японската фондация, със съдействието на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Сподели в: