Изкуството "Отвъд стената"

Художничката Милена Милушева, за пореден път се е подготвила да ни зарадва с новите си творения, да ни представи в съчетания на цветове едно вътрешно възприемане на вижданията си, усещанията си за всичко което я обгръща.

Френският културен институт в София започва този месец под мотото: Отвъд стената. Преди стената едно такова публично представяне на абстрактни творби, неподчинени на вездесъщия социалистически реализъм би било малко вероятно.

Сега, все по-нарастващата общност от ценители на този израз на вътрешни усещания е резултат и на всеобхватните изменения след стената.
Милена рисува импулсивно. Стимулът се получава отвътре и тя не може да му устои. В него е и голяма част от самата нея. А какъв е резултатът от това, ще прецените, разбира се, вие.

За мен, занимаващ се със точните закони на математиката и астрофизиката дълго време беше трудно да схвана чувствеността на твореца зад причудливите форми, представени на картината, да прочета мислите му по странните съчетания на цветовете, разхвърляни върху платното.
Но… появиха се новите фантастично точни цветни снимки на отдалечените части на нашата Вселена, където милиардите звезди, свързани в безкрайни галактики се движат с огромни скорости, взаимодействат си, свързват се, експлодират, за да освободят огромната си енергия. На получените фотографии тези чисто космични звездни движения, подчинени на точни математични уравнения представляват едно фантастично съчетание от линии и цветове. Трябваше само една стъпка, за да се види, колко тези образи на огромната ни Вселена приличат на емоционалните творения на призваните да ги изразят върху белите полета.

Изумително е, че мой колега Проф. Ерик Хеллер, специалист в областта на нанотехнологиите не само намери същата аналогия между изобразяване процесите в микросистемите, но сам започна да ги изобразява в извънредно интересни цветови съчетания.
Нашата приятелка Милена, дипломирана специалистка по индустриална химия, може би подсъзнателно прозря същото. Явно е че сложното движение на химичните молекули е повлияло по някакъв начин върху израза на нейната чувственост. Тя успя да прогледне високо нагоре и без дори да усети – да претвори необятната Вселена в своеобразни линии. Тя успя да се огледа наоколо и да поеме красотите и разнообразието на великата Природа и с таланта си да го представи в прекрасни цветосъчетания.
Не ми се сърдете, че тук няма да използвам езика на специалистите художествени критици, но ще кажа: Милена прави това забележително добре.

За подреждането и представянето на картините с такова изящество, хармония и вкус трябва да благодарим на усърдието и на две чаровни дами, неслучайно носещи едно и също име на прекрасно цвете: дизайнерката Маргарита Славова и сътрудничката на Френския културен институт Маргарита Несторова.

Нека да поздравим Милена и да й честитим откриването на поредната й изложба.
А на всички присъстващи бих пожелал много положителни изживявания между нейните творби в това прекрасно място, предоставено с голямо разбиране от ръководството на Френския културен институт в София.
Professor Stilian Kavlakov, /Bulgarian Academy of Sciences/, /Florida State University/

Изложбата може да се види до 21 ноември във Френския културен институт (младежка медиатека), София, ул.“Дякон Игнатий” № 2

Сподели в: