Изкуството на Фламенкото с Белен Майа

Испанската танцьорка Белен Майа, в чийто танц съжителстват традицията и модерния изказ, ще представи своето изкуство на професионални български танцьори, пожелали да влязат в нейната фламенко работилница. За първи път фламенко балерина от такава величина ще разкрие тайните на съвременния и фламенко танц на специален семинар за професионални изпълнители.

Преподаването на тънкостите на фламенко танца е начин на живот в школите в Севиля, Гранада и Херес де ла фронтера. Разликите между тези три най-големи школи са отграничими – севилската е грацията и елегантността, гранадинската е огънят и шеметното сапатеадо(тропане с крака) и хересанската е магията и ефирността. Но за да се усетят и усвоят тези разлики е нужна упорита работа и съприкосновение с представители на съответните школи. Затова всяка година най-големият фламенко фестивал в Испания – Festival De Jerez, чийто акцент стои върху el baile flamenco, осигурява възможност на влюбените във фламенко танца да посетят специалните майсторски класове, които се организират с едни от най-големите фламенко изпълнители.

Всяка година в края на месец февруари Херес де ла фронтера е като една малка Вавилонска кула – чуват се разговори на множество езици и могат да се видят хора от различни народности. И всички те са там не само, за да видят представленията, но и да участват в специалните курсове с преподаватели като Манолете(гранадинската школа), Матилде Корал и Мерче Есмералда(севилската школа) и Хоакин Грило(тази от Херес). Белен Майа също преподава там фламенко и всеки, който е устремен към нетрадиционния поглед към el baile flamenco задължително посещава нейните майсторски класове.

Белен Майа е версирана не само в традиционния фламенко танц. Тя владее до съвършенство класическите пластики, но хвърля предизвикателна ръкавица на модерния изказ. Нейните интереси са доста широки – изучавала е класически, индийски и съвременен танц, и днес е една изключителна танцьорка, която съчетава традицията и класицизма с естетиката на модерното танцово изкуство.

Белен Майа пристига в София, за да представи спектакъла си Dibujos (Рисунки) на 29 май в зала 1 на НДК, който ще закрие третия фестивал Джаз +.

Сподели в: