Изключителни творци на визуалното изкуство в София

На 13 май изтича срокът за регистрация на първите 100, които  могат да се запишат за Форума на Sofia Design Week 2011 на най-ниските цени, обявявани до момента: двудневен стандартен билет за 50 лева и студентски за 25 лева. След този срок до 1 юни организаторите на фестивала предлагат промоционални цени: двудневният пакет ще струва 80 лева, а еднодневният – 50. След 1 юни цените ще са съответно 100 и 60 лв. Всички студентски билети са с 50% намаление. Регистрациите могат да се направят на официалния сайт на фестивала.

Тази година организаторите са подготвили изключително силна, разнообразна и атрактивна програма. Участниците ще представят най-новото във всяка една сфера на дизайна: графичен, визуален, продуктов, индустриален, интериорен, моден, кулинарен, музикален, мебелен, типография и дори такъв, който все още няма своето определение. Поканените лектори пък са хората, които определят развитието на съвременния дизайн и задават световните тенденции в тази област. Програмата е част от инициативата София – Европейска столица на културата 2019.

Двудневният лекционен форум, който ще се проведе на 11 и 12 юни, ще представи водещите световни и български дизайнери. Сред най-очакваните и известни лектори на Sofia Design Week 2011 е Константин Грчич – един от най-влиятелните продуктови дизайнери в света. Той ще говори за връзката между дизайнер-производител-потребител и за това как се прави дизайн за хора, които не разбират от дизайн. Стилът му се разпознава  по изключителната прецизност и перфекционизъм, в комбинация с леко загатнато чувство за хумор. Негови творения са селектирани през 2007 г. в изложбата "25/25 Celebrating 25 Years of Design".

Матали Красе пък е едно от най-ярките явления в интериорния и графичен дизайн през последните 20 години. Малко след като печели парижката "Голяма награда за дизайн" през 1997, основава собствено студио. Оттогава тя упражнява магията си в редица сфери – от сценография през интериори и архитектура, до графичен дизайн и изкуства. Сред най-известните й проекти e цялостната необикновена концепция за нестандартния хотел в Ница. Всяка от неговите 36 стаи буквално предлага различна логика на живот.

Джерърд Сейнт, създател и творчески директор на консултантска агенция в Лондон, често е определян като факир в музикалния дизайн. Той ще говори на тема какво е музикален дизайн, като едновременно с това ще бъде представена и изложба с най-известните и добри плакати. Друг гениален дизайнер, който също пристига с изложба, е авторът на най-известните корици на едно от популярните имена сред издателствата- Дейвид Пиърсън.

Българското участие в Sofia Design Week 2011също е на световно ниво. Владимир Каралеев, който живее в Берлин, наскоро бе обявен от "The Guardian" като една от звездите на съвременната берлинска модна сцена. Най-перспективният български моден дизайнер ще представи последните световни тенденции в бранша, както и своите виждания за създаването на стилен дизайн, силно повлияни от съвременното изкуство, нестандартната обработка на материали и противопоставянето на традиционните форми и силуети.

Десислава ВарджиеваЕкарт е графичен дизайнер и визуален артист на свободна практика. Възпитаник е на Националната художествена академия в София и Училището по визуални изкуства в Лайпциг, където в момента преподава дизайн и типография. Участието й ще бъде съпроводено с изложба и работилница, а темата на нейната лекция, посветена на възможностите в образованието и неговите резултати, е "Червената шапчица и седемте джуджета".

Чрез Sofia Design Week, Mellow Music Festival, Sofia Dance Week и Sofia Architecture Week  заставаме зад кандидатурата на "София за Европейска столица на културата 2019".

Сподели в: